måndag 20 augusti 2012

Irakiska nätverk hjälper Iran undgå sanktioner

För några veckor sedan uppdagades att en brittisk bank tvättat pengar åt Iran i 10 år. Nu skriver New York Times här en artikel om hur den irakiska banken Elaf Islamic Bank transfererar pengar till Iran med den irakiska centralbankens kännedom. Banken utgör dock bara ett liten del av det irakiska nätverk som bistår Iran - och även den irakiska regeringen bistår olika avseenden Iran, bland annat lät den irakiska regeringen Iran använda irakiskt luftrum för att transportera material till Syrien. President Obama ringde Irak och klagade, och iranierna fick så småningom hitta en annan väg.

New York Times skriver dock om uppgifter att den irakiska regeringen tittar bort när det gäller smuggling av gods in i Iran - och ibland tjänar regeringen -inklusive folk nära premiärminister al-Maliki- själva också stora summor pengar på saken.

Källor säger även att iranska organisationer fått kontroll över minst fyra irakiska handelsbanker, vilket ger Iran direkt access till det internationella finanssystemet.

Det finns också incitament för samarbete Irak och Iran emellan. Handeln mellan de båda länderna uppgår till 11 miljarder dollar per år - och Irak har kontrakt med Iran om att kunna förse Irak med det som under hela den amerikanska ockupationen (och de påföljande åren) varit ett problem: elektricitet.

Här rapporterar NBC News om saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här intervjuas John Bolton på Fox, som förklarar att saken är ett slag i ansiktet på USA, men ingen nyhet. Däremot ett tecken på att Malaki-regeringen expanderar sitt inflytande och att USA inte borde ha dragit tillbaka sina trupper:



Jag har - i synnerhet sedan USA:s uttåg ur Irak vid årsskiftet - bara hängt med sporadiskt i landets politik. En stor del av den kritik som numera riktas mot al-Maliki-regeringen är förmodligen befogad. Det måste dock sägas att Maliki i många avseenden är i samma pressande situation som Hamid Karzai befinner sig i, och kommer att hamna i, när USA och NATO lämnar Afghanistan. Irak fick ta över hantering av fångar - vilket de givetvis inte kunde göra lika bra eller humant som USA gjorde. Irak fick ta över säkerhetsansvaret för sin egen säkerhet - vilket de heller inte kunde lika bra. Och Malaki tvingades utan amerikansk uppbackning givetvis att ta betydligt större hänsyn till de otaliga irakiska grupper som aldrig gillat USA och driver sina egna intressen. Det hela har gått hyfsat bra - och 7 månader efter USA:s uttåg kan man konstatera att saker och ting hade kunnat gå värre.

Men trots att situationen i Irak var betydligt bättre uppstyrd (tack vare president Bush - och även i stor utsträckning tack vare just al-Maliki) när USA lämnade landet, än den kommer att vara i Afghanistan 2014 - där Karzai på sin höjd kommer att kunna säkra Kabul, och där talibanernas come-back därefter kommer att föra in Afghanistan tillbaka till en ny mörk era (såvida inte Mitt Romney vinner och helt enkelt ändrar USA:s Afghanistan-politik) - så är Irak fortfarande ett land i dragkamp mellan värderingar och lojalitetsband - till USA och demokratiska ideal - eller till sitt shiamuslimska grannland. I den situation som nu råder bör USA därför fortsätta göra vad de kan för att stärka banden till Irak ifråga om handel, diplomati och andra utbyten de två folken emellan.

Källor: New York Times, DN

Se även tidigare inlägg:

Irak 7 månader efter USA:s uttåg 20120808

-----------------

Afghanistans bronsmedaljör återvänder hem 20120815

1 kommentar:

Johan sa...

"transfererar"

Själv brukar jag använda ordet "överför" ;)