måndag 27 augusti 2012

Romney siktar på att vinna Michigan

Mitt Romneys val av Paul Ryan har gett honom en hyfsat god möjlighet att vinna Wisconsin - en historiskt demokratisk progressiv delstat, som på sistone dock för en mängd prominenta republikaner till seger: Scott Walker, Ron Johnson och givetvis Paul Ryan.

Men Romney har också riktat in sig på att också försöka vinna sin gamla hemstat Michigan, där hans far George Romney var guvernör på 1960-talet. Michigan har inte röstat republikanskt i ett presidentval sedan 1988, men Marc Thiessen skriver här i Washington Post om varför Romney skulle kunna ha åtminstone en möjlighet att bryta in i delstaten.

Dels har Michigan sedan de 2008 valde president Obama nu tillsatt ett republikanskt delstatshus och den republikanske guvernören Rick Snyder som i likhet med Romney kampanjade på att återställa ekonomin. Snyder har också sedan han tillträdde lyckats utradera ett underskott på 1,5 miljarder, samt skärt ner företagsskatter med 1 miljard per år - och Michigans arbetslöshet har nu sjunkit från 13% 2010 till 8,6% i juni i år. Vilket borde kunna innebära att Michigans innevånare får större förtroende för republikanerna.

Allt är dock inte bra, och man vill att mer ska hända. För 48:e månaden i rad har Michigan en arbetslöshet på över 8% - och valet i höst kommer för Michigan-borna att handla om ekonomin, vilket Romney-Ryan gjort till sitt främsta kampanjtema.

En annan sak är ObamaCares preventivmedelsmandat. Michigan har 2,4 miljoner katoliker - Michigan Catholic Conference har stämt Obama-administrationen pg a preventivmedelsmandatet, och varje vecka kommer katolska präster att predika mot detta fram till valdagen. Romney och Ryan kampanjar också aktivt på att avskaffa ObamaCare - och då många av de katolska väljarna i Michigan har rötter i öststaterna så kommer Romneys endorsement från Lech Walesa inte att skada.

En annan sak är välfärdsreform, något som diskuterats livligt i delstaten sedan det uppdagades att en kvinna som vunnit 1 miljon dollar fortsatte att håva in bidrag - något som också kan tänkas göra dem skeptiska till Obama.

Fortfarande är det svår uppgift - men möjligheten finns likväl för Romney och Ryan att kanske kunna vinna Michigan i november.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Mitt Romney om segrarna i Arizona och Michigan 20120311

Inga kommentarer: