De senaste dygnens händelser - dels med den Mohammed-film som bidrog till USA:s Libyen-ambassadör Chris Stevens död, såväl som fortsatta protester mot USA runtom i hela muslimvärlden, och dels med det alltmer upptrappade hotet från Iran och USA:s relation med Israel - där banden nu slits mer än någonsin tidigare, har plötsligt gjort att utrikespolitik nu blivit en oundkomlig faktor också i 2012 års presidentval.
Utrikespolitik är inte Mitt Romneys eller Paul Ryans starkaste kort. Det bör dock sägas att det heller inte är president Obamas främsta styrka. Men med utrikespolitiken som en faktisk faktor, får Obama likväl två fördelar: Dels slipper han ett enkelriktat fokus på ekonomin, som är hans absoluta akilleshäl. Och dels kan han lyfta fram det faktum att han, vad man än tycker om hans utrikespolitiska principer, likväl har mer erfarenhet av saken än Mitt Romney. Och ja, kriget i Irak är slut, snart är det också slut i Afghanistan, och glömt inte att han dödade Bin Ladin.
Därtill skulle han, om hon bara själv gått med på saken, förmodligen få ett betryggande övertag i denna fråga om han kickade Biden och bytte denne mot Hillary Clinton. Hon ämnar dock pensionera sig efter denna mandatperiod, men har inte minst (men heller inte bara) de senaste dagarna med råge bevisat att hon är Obamas mest kompetenta utrikespolitiska medarbetare. Joe Biden valdes 2008 för att han hade utrikespolitisk erfarenhet - vilket han också har - men det i sig har aldrig gjort honom särskilt bra, vilket även gäller under sin tid som Obamas rådgivare.
Romney-Ryans bästa sätt att kontra detta är förmodligen att dels låta Paul Ryan prata mer utrikespolitik. Hans intervju på Fox News häromdagen, som inte handlade om Medicare eller ekonomi, utan just om händelserna i mellanöstern visar att Ryan har en utmärkt ideologisk förståelse för USA:s roll i världen, och han kan faktiskt forumlera detta på ett bättre sätt än Romney kan. Det bör Romeny-kampanjen ta till vara.
Ett annat sätt att kontra är att helt enkelt knyta an till USA:s idag absolut tyngsta utrikespolitiska auktoritet - John McCain, som i princip fått rätt ifråga om så gott som allt som rör amerikansk utrikespolitik de senaste 12 åren (för er som nu vill påpeka att det inte fanns några massförstörelsevapen i Irak, så ok; han - likt Hillary Clinton - fick det fel. Men han har fått allt annat rätt). McCain har dessutom fått sakerna rätt flera veckor, och ofta flera månader innan andra politiker ens börjat tänka på saken. Och det är något Romney-kampanjen måste klura ut hur de bäst ska kunna dra nytta av. Ett sätt skulle kunna vara om Romney i intervjuer sakta men säkert börjar tydliggöra att John McCain skulle bli en utmärkt utrikesminister i en framtida Rommey-administration.
Romneys egna utrikespolitiska principer är förstås ur mitt perspektiv vida överlägsna Obamas. Likväl står en sak klar: och det är att utrikespolitik vare sig är Romneys eller Obamas starkaste kort. Helt oavsett om Obama gav ordern om att döda Bin Ladin eller ej.
Se även tidigare inlägg:
De amerikanska dödsoffren i Benghazi 20120914
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar