söndag 30 september 2012

Omar Khadr - GITMO:s yngsta fånge nu hemma i Kanada

Kanadensaren, Omar Khadr, som var 16 när han tillfångatogs i Afghanistan efter att ha anklagats för att 2002 ha dödat den amerikanske soldaten Christopher Speer med en handgranat (något han erkände i en militärdomstol på Guantanamobasen 2010), och sedan dess spenderat tio år av sitt liv på Guantanamobasen, har nu fått återvända till Kanada för att där avtjäna sitt sista år innan han 2013 kan ansöka om frigivning. Khadr var Guantanamos såväl yngste som siste västerländske fånge.

Detta är välkomna nyheter. Jag stöder visserligen Guantanmbobasen - och USA:s krigsmakts rätt att hålla illegala kombatanter inlåsta på obestämd tid så länge dessa kan anses fortfarande utgöra ett hot mot USA (något inte minst attacken mot USA:s ambassad i Benghazi den 11 september, planerad av en fd Guantanamofånge visar fortfarande behövs).

Omar Khadr var dock ett barn när han låstes in, och jag har sedan 2008 förklarat att jag inte ansett att Omar Khadr hört hemma på Guantanamo, oavsett hans skyldighetsgrad. Samt 2010 förklarat att jag önskat se hans straff bli milt (efter att det stod klart att han skulle ställas inför Obamas militärdomstolar - vilket i sig visade på Obama-administrationens helt bakvända logik när det gällde Guantanamom, där de däremot önskade åtala de riktigt fula fiskarna som KSM i civila domstolar) pg a hans ungdom och pg a att han redan spenderat en stor del av sitt liv inspärrad.

Hans förflyttning till Kanada kommer inte att innebära automatisk frigivning, men att få komma hem är något han själv är mycket glad över.

"He's finding it hard to believe that this has finally happened," kommenterade John Norris, en av Khadr's advokater. "His spirits are good. He is very, very happy to be home."


UPPDATERING: Här har CNN ett inslag om saken:Källor: Calgary Herald, Montreal Gazette, Politico, McClatchy

Se även tidigare inlägg:

GITMO-rättegång mot "15-åring" godkänd 20100811

Inga kommentarer: