måndag 24 september 2012

Om Al Gore skulle ha vunnit 2000

Jag läste idag ut Jeff Greenfields nysläppta fiktiva e-bok "43*: When Gore Beat Bush-A Political Fable" - som helt enkelt handlar om vad som skulle ha hänt om Al Gore vunnit valet år 2000 istället för George W. Bush.

Det är förstås en påhittad historia men en historia som tar sin utgångspunkt i verkligheten, där dock vissa annorlunda händelseförlopp gör Al Gore till segare istället för George W. Bush. Greenfield har också en intressant approach: i motsats till de otaliga demokrater som anser att Gore var den rättmätige vinnaren i Florida och att Bush på något obskyrt sätt lyckades vinna valet med oärliga metoder, förklarar Greenfield att Gore i princip var chanslös och även om omräkningarna av rösterna i Floridas diverse distrikt skulle ha fortgått fanns det ingen rimlig chans i världen för Gore att faktiskt vinna Vita Huset. Den fiktiva historien tar därför utgångspunkt i en helt annan sak, baserad på verkligheten, som på ett mer trovärdigt och mer konkret sätt ger Gore segern. Hur detta sker avslöjas redan i början av boken och är ingen spolier. Här är två intervjuer med Jeff Greenfield där han berättar om boken och själv avslöjar den detaljen.

Först en intervju av Chuck Todd på dennes show Daily Rundown på NBC. I sin inledning får dock Todd en sak fel: innan somliga nätverk proklamerade George W. Bush som segrare, hade man först förklarat Al Gore vara segrare i Florida.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyOch här ett annat inslag med författaren:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economySjälv fann jag Greenfileds bok väldigt intressant då George W. Bushs presidentskap utgör ett av mina främsta politiska intressen. Men boken är också intressant på så vis att författaren visar att skillnaderna inte skulle vara så stora eller många mellan Bush och Gore som vi kanske lätt skulle kunna tro. Detta är av vikt att notera i synnerhet här i Sverige där många av våra svenska "USA-experter" i många olika sammanhang uttryckt sin uppgivenhet över att Gore kördes över av George W. Bush.

Se även tidigare inlägg:

Al Gore vill avskaffa elektorssystemet 20120831

En granskning av SVT:s 9/11-sändning 20110917

Inga kommentarer: