måndag 24 september 2012

Ralph Reed mobiliserar evangelikala för Romney

Under primärvalets tidiga skede hade Romney svårt att få stöd från USA:s evangelikala. Så är inte längre fallet, och även om Romney personligen såväl som dennes mormonism fortfarande inte utgör den bästa motorn för att få igång evangelikala, så tilltalas dessa däremot mer av VP-kandidat Paul Ryan (och den historiskt evangelikala anti-katolicismen börjar nu bli ett minne blott) - och de anser givetvis att Romney är ett betydligt bättre val än Barack Obama.

De evangelikalas politiska come-back-guru Ralph Reed som 2009 startade upp Christian Coalition 2.0 (The Faith and Freedom Coalition)- har mobiliserat en stor evangelikal väljarbas till förmån för Mitt Romney. Något New York Times skriver om i denna artikel.

Ralph Reed har samlat in mellan 10 och 12 miljoner dollar från republikaner från partiets alla falanger. Däribland från personer som Bernard Marcus, medgrundare av Home Depot, som stöder aborter men vill se en mindre regering. En annan finansiär är Foster Friess, vars Super PAC i primärvalet stödde Rick Santorum.

Med hjälp av pengarna har Reed från när han för tre år sedan startade Faith and Freedom Coalition börjat bygga upp vad han menar är den största databas över konservativa religiösa väljare någonsin, genom att samla in medlemslistor i megakyrkor, opinionsundersökningar på namn över dem som svarat ja på frågan om de läste bibeln, vilka som köpt Sarah Palins bok etc. Ett mikrofokuserat kampanjarbete som Obama-kampanjen effektivt brukade sig av 2008 - som Ralph Reed nu gjort i en konservativ tappning.

Inom de närmsta veckorna kommer också 17,1 miljoner av dessa väljare som Reed listat, att få tre telefonsamtal och tre brev - och 7 miljoner kommer också att få e-mail och sms. 2 miljoner kommer också att besöka av en av de 5000 volontärarbetarna. Därtill kommer också 25 miljoner väljarguider delas ut i 117 00 kyrkor.

Huvudfokus för Reeds engagemang är vita evangelikala, som i stor utsträckning är republikaner. I ett val där de obestämda väljarna blir allt färre är det nämligen av stor vikt att få ut basen, i synnerhet i delstater som Colorado, Florida, Iowa, Nevada, North Carolina och Ohio. Men han kommer även att vända sig till katoliker och till 2 miljoner människor som aldrig registrerat sig för att rösta.

Hur effektivt kommer Ralph Reeds arbete att vara?

En indikation ges av guvernörsvalet i Virginia så tidigt som 2009, när evangelikalas del av väljarna hade gått från 28% 2008 till 34% 2009. Ett val som också vanns av den kandidat Reed stödde - guvernör Bob McDonnell, och dennes kampanjmanager Phil Cox kommenterade Reeds organisations roll:

“Ralph’s organization played an incredibly important role. He speaks the language.”


I detta val kommer Faith and Freedom Coalition inte bara att fokusera på socialkonservativa frågor, utan även på andra heta frågor som kan locka konservativa väljare, som avskaffandet av ObamaCare - som med sitt preventivmedelsmandat betraktas som ett hot mot religionsfriheten - och Obamas frostiga relation med Benjamin Netanyahu, som evangelikala Israelvänner hyser missnöje över. Huruvida Ralph Reed lyckas med att ge Romney och Ryan segern återstår att se, men konceptet att få ut konservativa kärnväljare är förmodligen ett väldigt viktigt, och vinnande sådant, ett år som detta.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

David Brody om 'Teavangelicals' 2012 20120827

Inga kommentarer: