söndag 16 september 2012

Domstolar runtom USA tar ställning till väljar-ID

För närvarande pågår strider i domstolar runtom i USA om huruvida foto-ID ska krävas vid omröstningar, och en mängd andra förslag republikaner överlag anser behövs för att stoppa fusk - medan demokraterna betraktar saken som ett sätt att hålla minoritetsväljare borta från valbåsen. Här rapporterar NBC News om saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyValfusk var ett problem i USA på 1990-talet när striderna om dessa saker på allvar började ta form - när det uppdagades att väljare röstade i distrikt där de inte var registrerade, att somliga mutade hemlösa att rösta och att det fuskades med post-röster. I andra fall tilläts valregistrering samma dag som man röstade, vilket fick valinspektörer att förklara att det var omöjligt för dem att kontrollera om en person registrerat sig på en plats och sen på en annan i en annan stad.

På högre politisk nivå förekommer inte fusk, men däremot politik som onekligen gynnar det ena eller andra partiet bättre: republikaner är föga intresserade av att låta fängelsekunder rösta, då dessa överväldigande röstar på demokraterna - och demokraterna låter mer än gärna illegala latinamerikaner få snabbmedborgarskap för att kunna rösta på demokraterna (i presidentvalet 1996 blev en snabb medborgarprocess för 1 miljon latinamerikaner under överseende av Al Gore kritiserad just pg a att man ansåg att det skedde av rent politiska anledningar). En historiker jag nyss läst sammanfattade saken så här; Democrats want every vote to count, Republicans want every vote to count once.

Under 20-00-talet har några speciella fall av valfusk inte förekommit så som var fallet på 1990-talet (bl a pg a reformer). Politiken därom har dock fortsatt, där demokraterna mer än villigt anklagar republikanerna för rasism så fort dessa saker försöker åtgärdas.

Själv anser jag att foto-ID bör krävas (precis som fallet är här i Sverige) - inte för att det skulle gynna republikanerna (även om det till en början förmodligen skulle göra det) utan för att det skulle göra systemet säkrare. Mer uniformt än så bör systemet däremot inte göras (och USA skulle inte kunna ha samma bra och säkra system som vi i Sverige, helt enkelt pg a att valomröstningsprocesser inte är, och enligt konstitutionen heller inte bör vara, en centralstyrd angelägenhet), utan där bör delstater, kommuner och valdistrikt givetvis själva få utforma sina egna processer. Detta har under åren onekligen lett till problem, men -ett enkelt- och inte integritets- eller frihetshämmande sätt att åtgärda detta borde vara att kräva rimlig identifikation. I en valcykel eller två gynnar detta förmodligen republikanerna (både pg a att somliga minoritetsgrupper skulle låta bli att rösta pg a icke-åtgärdade ID-kort, men också pg a uteblivet valfusk). I längden så lär dock processen bli bättre, för såväl republikaner som demokrater.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är imponerad måste jag säga. Verkligen inte ofta möter jag en blogg som är varje uppfostrande och underhållande, och låt mig informera dig, du har fått träffa huvudet på spiken. Ditt koncept är enastående, svårigheten är en sak som inte är tillräckligt folk talar intelligent om. Jag är väldigt lyckligt att jag snubblade hela denna i min söka efter något om detta.

Ronie Berggren sa...

Tack, kul att höra att du gillar bloggen :)