torsdag 1 november 2012

Marylands val om gay-äktenskap

2008 handlade valet också om Proposition 8 i Kalifornien, och delstatens gay-äktenskaps vara eller icke-vara. I år utkämpas striden i Maryland, som har möjlighet att bli den första delstat i nationen där gay-äktenskap legitimeras genom en folkomröstning. Maine, Washington och Minnesota folkomröstar visserligen också om frågan, men där ser chanserna betydligt mörkare ut.

Men även i Maryland, där många tycktes stödja legitimeringen av gay-äktenskap, Question 6 - som lagförslaget kallas - har stödet sjunkit efter att svarta pastorer på ett tydligare sätt tagit ställning för traditionella äktenskap mellan en man och en kvinna - och från att förespråkarna av förslaget lett med 49 mot 39% är opinionen idag helt jämn. Något Baltimore Sun skriver om här, och Los Angeles Times här skriver om.

Nu råder således en intensiv väljarkampanj om frågan. Här en grupp unga som motsätter sig Question 6:Och här en ad från en svart pastor som stöder Question 6:Många kändisar har kommit ut till stöd för Question 6 - däribland Angelina Jolie och Brad Pitt, som sedan länge stöder samkönade äktenskap och sagt att de själva inte ska gifta sig förrän detta är lagligt i alla 50 delstater. Brad Pitt skänkte dessutom 25 000 till Question 6-kampanjen.

Källor: Los Angeles Times, Baltimore Sun, Baltimore Sun

Se även tidigare inlägg:

Gay-äktenskap blir förmodligen en valfråga 20120731

Inga kommentarer: