En annan av CPAC:s talare var senator John Thune från South Dakota - också han en eventuell republikansk presidentkandidat.
Thune (vars tal kan ses här) inledde med att berätta han inte var lika känd som många av de andra republikanerna och berättade där sin bakgrundshistoria - en historia med anknytning till Skandinavien. Hans farfar Nikolaj immigrerade år 1906 till USA (tillsammans med sin bror) från Bergen i Norge, i USA bytte han namn till det mer USA-anpassade Thune. Farfadern lärde sig engelska och började bygga järnväg i South Dakota. Han och brodern sparade sedan pengar och startade ett företag. Norge var deras hemland, men USA blev deras hem, förklarar sonsonen.
Farfadern lärde sina barn och sedan sina barnbarn att leva utifrån sina förutsättningar, att hjälpa sin nästa och tjäna sitt medsamhälle, att jobba hårt, tro på sina familjer och livets värde. Samt att uppskatta den frihet som det innebar att leva i USA. Pga sin uppväxt förklarade John Thune, att han tror på saker som begränsad regering, ekonomiskt ansvarstagande och på konstitutionen. I South Dakota är det ingen radikal tro utan vanligt förnuft.
John Thune förklara sedan att han är tacksam för att fler sådana nu finns i Kongressen - människor som kan göra skillnad. De har skickat ett budskap till Obama och demokraterna: att deras liberala dagar är över.
Thune kommenterar sedan Obamas politik och inleder med att kritisera Obamas State of the Union-tal. Hans nya retorik innebar dock ingen ny agenda. Dessutom upprepade Obama i sitt tal löften han talat om redan förra året, dock med samma budskap: att regeringen ska spendera mer - något som kommer att innebära färre jobb och mindre frihet. Obamas tal visar att 2011 kommer att innebära mer av samma sak från Obamas sida. Vilket dock inte är förvånande, förklarar Thune och avfärdar ObamaCare och bailouter.
Thune beskriver vidare farorna med statsskulden och att Obama gärna talar om att vinna framtiden - någon måste dock säga till honom att det inte går att vinna framtiden om man slösar bort lånade pengar på stora regeringsprogram. För att illustrera vilket hot statsskulden utgör berättar Thune hur folk inom militären sagt att statsskulden är nationens största hot. Det säger mycket med tanke på att USA har en mängd problem att tackla i omvärlden: alltifrån kriget mot talibanerna till ett växande Kina och ett trotsigt kärnvapenaspirerande Iran.
USA måste ta ton mot dessa hot, vilket Obama inte har gjort. Det enda Obama gjort är att få folk att undra om Obama verkligen vill besegra de existerande hoten. USA har dock alltid övervunnit de utmaningar man stått inför. Det har generationer av amerikaner gjort, inte genom att försöka förändra USA, utan genom att hålla fast vid vad man är. Man behöver ingen ny grund, som Obama tycks tro, nationens gamla grund duger gott och väl. En som förstod det var Ronald Reagan - vars 100-årsminne nationen nyss firat.
Obama säger att han ser upp till Ronald Reagan, men tycks förstå väldigt lite om vem vad Ronald Reagan var. Reagan visste att vad som gjorde USA framgångsrikt inte var USA:s regering utan det amerikanska folket och dess ideal. Den bästa måttstock över landets succé mättes inte i vad regeringen kunde göra för folket, utan vad folket kunde göra.
Det är dags för politikerna att förverkliga Reagans ideal - vilket görs genom att gå emot Obamas politik. Istället för att bara frysa utgifterna - som Obama vill - bör man dra tillbaka utgifterna till de som rådde 2008. Precis som vanliga amerikaner måste göra, så borde också regeringen balansera sin budget. Därför bör ett konstitutionstillägg införas som kräver detta.
Thune går sedan emot Obamas politik och förklarar att USA behöver en konservativ president 2012. En president som förstår att USA behöver stödja sina vänner, som Israel, och stå emot sina fiender, som Iran. Och USA måste återvända till de värderingar som fick hans farfar och många som han att riskera allt för att komma till USA - och som hans far stred för att upprätthålla. Deras arv bör vara dagens kall till handling. John Thune förklarar att dagens generation måste kämpa för att det amerikanska experimentet inte ska ta slut när de står vakt. Han tänker göra sitt till för detta, genom att gå emot liberalernas regeringsbaserade agenda.
John Thune är en duglig talare och skulle förmodligen också vara en duglig presidentkandidat. Däremot framstår han inte som någon superstjärna, utan en visserligen bra - men likväl (i amerikanska mått) medelmåttig politiker. Men även om han inte blir presidentkandidat så verkar han onekligen vara en mycket bra senator.
Se även tidigare inlägg:
CPAC 2011 - del 20: John Barrasso 20110212
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar