En annan av CPAC:s talare var den nya Senatens yngsta medlem, Utahs bara 39-årige senator Mike Lee (vars tal kan ses här).
Mike Lee var en underdog som förra året dock fick stöd av te-party-rörelsen och sedan vann senatsvalet. I sitt tal beskriver Lee hur dagens te-party-rörelse påminner om den ursprungliga te-party-rörelsen 1773 när man - precis som nu - reste sig upp mot en regeringsmakt som krävde allt mer av folket, som beskattade dem för mycket och var tröga för att möta folks verkliga behov, och som gick emot amerikaners tro på lokalt självstyre.
Kung George III måste ha undrat om amerikanerna var seriösa som försökte hävda sig mot världens dåvarande supermakt. Redan då var amerikaner dock inte rädda för att förklara för överheten vad de inte ville ha: och de ville inte ha en överförmyndare som beskattade dem högt. Idag har USA en visserligen folkvald president, säger Lee med en smula humor i rösten, som dock tror att han är kung.
USA:s regeringsmakt är dock begränsad, det står i Konstitutionen, och det är något han tänker påminna om. Men eftersom makten dock har expanderats trots konstitutionen så behövs dock ytterligare åtgärder, förklarar senatorn. USA:s statsskuld är stor och allvarlig och moralisk felaktig. Vad USA nu gör är att låna från framtida generationer - de pengar man lånar för att hantera dagens kriser, är lån som kommer att sätta nästa generation i kris. Det kan inte fortsätta. Han har därför gett ett förslag i Senaten (Lee-Kyle-balanced-budget-amendement) som kommer att säga till kongressen att kongressen inte får spendera mer än de tar in varje år, att de inte får spendera mer än 18% av BNP, att de inte får höja skatterna eller skattetaket utan två tredjedelars godkännande av båda kamrar. Detta är det enda förslag som innehåller alla dessa delar. Därför manar han medlemmarna att mana sina kongressmän och senatorer att stödja förslaget och få det igenom för att en gång för alla stoppa den slags ekonomiska politik regeringen nu driver.
Mike Lee är en karismatisk ung politiker. Som politiker från Utah är han förstås också mormon - och ännu ett bevis på hur det republikanska partiet öppnat sig för helt nya grupper (nu i synnerhet mormoner och homosexuella) på sätt som tidigare inte gjorts. Mormonerna kommer aldrig att bli helt accepterade av landets evangelikala protestanter och katoliker - däremot tycks de accepteras i allt högre grad bland konservativa kristna inom det republikanska partiet. För oavsett deras synnerligen icke-ortodoxa religiösa dogmer - långt bortom all historisk kristen tro - så har många mormoner mycket gemensamt med de klassiskt konservativa: de är oftast socialkonservativa, de förespråkar oftast en liten regeringsmakt och de tror oftast på en bokstavlig tolkning och implementering av konstitutionen. De sakerna räcker numera helt uppenbart för att de ska välkomnas som en viktig grupp inom partiet.
Se även tidigare inlägg:
CPAC 2011 - del 21: John Thune 20110214
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar