fredag 11 februari 2011

CPAC 2011 - del 9: Rick Santorum

Pennsylvanias tidigare senator Rick Santorum är en regelbunden gäst på många av de konservativa konferenserna. Så också på årets CPAC - där hans tal kan ses här. I slutet svarar han också på frågor från publiken.

Han berättar hur hans far kom till USA efter att ha lämnat ett fascistiskt Italien bakom sig. För hans far representerade USA en dröm och ett ideal - det var en speciell plats som amerikaner idag kallar för amerikansk exceptionalism.

När Obama sa att han trodde på amerikanska exceptionalism på samma sätt som andra länder trodde på sina länders exceptionalism visade han att han inte gör det. Till skillnad från Ronald Reagan, som verkligen trodde på amerikansk exceptionalism - precis som George W. Bush - att USA var en objektivt god kraft i världen. Där godheten inte bara gällde USA utan där USA:s godhet omfattade alla. Obama såg inte USA på detta sätt, utan ursäktade sig istället för USA, och förklarade att USA inte längre hade någon moralisk auktoritet.

Konsekvenserna av Obamas agerande syns idag på den internationella arenan: Under Obama har USA vänt ryggen åt nästan alla sina allierade: alltifrån polackerna, tjeckerna och israelerna. Men värst av allt 2009 när man vände ryggen åt demokratikrafterna i Iran. Istället för att stödja dem eller kräva den sittande regimens avgång - en regim som är en fiende till USA, som vill skaffa kärnvapen och utplåna Israel - så ställer han sig i princip på den iranska regimens sida. I situationen i Egypten ställer sig Obama däremot på demonstranternas sida, trots att deras ledare är en vän till USA. Santorum betonar att USA inte gjorde fel som stödde demonstranterna men att administrationen skickar ut ett konstigt budskap: det budskap man skickar ut till sina vänner är att när saker är tuffa, så backar USA i sin vänskap. Och samma budskap skickas också ut till USA:s fiender, att när saker hettar till så står USA på deras sida.

En sådan policy bidrar inte till att stärka USA:s säkerhet. Obama har vägrat att göra vad Reagan gjorde: nämligen att kalla ondska för ondska, och identifiera fienden. Såväl Hezbollah som muslimska brödraskapet - vars teologi vill förgöra den västerländska civilisationen och USA. Obama säger däremot inget av detta.

USA är en god kraft i världen, men det är inte bara därför man är exceptionellt. USA:s ideologiska tro är också en integrerad del av det amerikanska samhället. Idén som härrör från författningsfäderna om tron på ett fritt folk som kan växa, utvecklas och förändra världen. USA är ett land där man trott på individen framför tron på regeringen - så som fallet tidigare varit genom historien.

I USA ansåg man att Gud gett alla människor vissa okränkbara friheter - friheter staten inte kunde ta ifrån dem. I Europa, varifrån många som emigrerade till USA kom ifrån, trodde man att Gud gett makten till kungen, som sedan kunde styra folket "eller fördela välfärden" (spread the wealth around, anspelning på Obamas kampanjuttalande till en viss Joe the Plummer).

I USA trodde man dock inte så. Den amerikanska ekonomin centrerar kring individen där man ger folk utrymme både att lyckas och misslyckas. Den kamp som nu pågår handlar om ifall man sätter tron till elitiska samhällsplanerare eller till individerna själva. Det var också något där det amerikanska folket tyckte till om i det senaste valet.

Detta skiljer USA från Europa, förklarar Santorum. Förra året protesterade folk i Europa - inte bara äldre utan även unga människor, mot att staten gjorde för lite, och unga människor som aldrig jobbat gnällde över att pensionsåldern skulle höjas med ett år. Jämför det med USA där vanligt folk inte klagar på att staten är för liten och gör för lite, utan tvärtom - går ut på gator och klagar på att staten är för stor. Det är vad som skiljer dem som har Reagans hoppfullet från dem som lever under socialistiska system där man tjänar staten.

Santorum tar sedan upp en annan sak som somliga menar är perifera: de sociala frågorna. Dessa kan man dock inte bortse ifrån. USA är ett fritt land, men också ett stort moraliskt projekt. I USA har man en tro på att alla människor i Guds ögon har lika mycket värde. Och det är denna tro som drar människor till landet. De sociala frågorna håller USA samman och konservativa bör inte backa från dem. Det är det inte populärt att säga, men konservativa måste hålla fast vid dessa saker även om det inte är populärt.

Alla anser inte att det är så här. Somliga upplever inte att alla har skapats lika - och det må så vara, men alla har skapats lika i alla fall. Och den tron måste konservativa kämpa för att bevara.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 8: Donald Trump 20110211

Inga kommentarer: