fredag 11 februari 2011

CPAC 2011 - del 8: Donald Trump

Donald Trump har lekt med tanken att ställa upp i presidentvalet 2012 - ett steg på vägen är att medverka på CPAC - vilket Trump här gör.

Han inleder med att förklara att han ännu inte bestämt om han tänker ställa upp i presidentvalet eller ej men förklarar däremot varför han överväger saken: världen skrattar åt USA, vilket gäller affärsmän från Mexiko och Kina som han ofta har att göra med, som inte kan tro allt de kommer undan med att göra. De och människor från OPEC - betraktar USA:s ledare som svaga. Han själv har dock vunnit många ekonomiska krig mot konkurrenter från andra länder.

Han förklarar att det finns många olika anledningar till att framgångsrika människor som redan gjort karriärer i finans- och företagsvärlden inte söker sig till politiken. De vill inte utsättas för det enorma tryck och den ingående granskning som drabbar kandidater som ger sig in i amerikansk storpolitik. Det kan förstås, men det har också gjort att USA inte alltid fått det folk man behövt i politiska ledarpositioner. Men USA behöver sådana ledare - och de behövs nu.

President Obama kom från ingenstans, förklarar Trump. Han har inget man kan spåra och det finns därför inget hos honom att egentligen kritisera. Ingen visste vem Barack Obama var, nu är han USA:s president. Han citerar sedan Business Week som vid ett tillfälle utnämnt honom som landets "ekonomiske president". Oavsett om det är sant eller ej så gillar han rättvis och fri handel. Men frihandel fungerar inte när Kina manipulerar marknaden genom att hålla sin valuta undervärderad. Detta gör det svårt för amerikanska företag att konkurrera, trots att amerikanska företag producerar bättre produkter än kineserna gör.

USA har ingen person som tar itu med dessa aktörer. Trots USA:s enorma betydelse för OPEC har inte USA någon som kan lyfta luren och säga "oljepriserna bör sänkas, och sänkas snabbt". De är friåkare och ingen säger någonting. Men om han ställer upp, och om han vinner så lovar han att USA kommer att bli respekterat igen.

Han förklarar också kort hur han ser på diverse nyckelfrågor: han är pro-life (dvs mot aborter), mot vapenkontroll, och han kommer att kämpa för att avsluta ObamaCare och ersätta det med något som är vettigt för företagare och som inte sätter landet i bankrutt. Om han ställer upp kommer han inte att höja skatterna, men däremot ta in hundratusentals miljoner dollar från länder som nu kör över USA, skapa en mängd produktiva jobb och återuppbygga USA på ett sätt som kommer att gör Amerika stolt igen.

Här är Donald Trumps tal i dess helhet:




Donald Trump har länge kritiserat Kina, och hans tilltagande politiska intresse ska bli mycket spännande att följa. Om han ställer upp så vore det onekligen häftigt.


Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 7: Newt Gingrich 20110211

Inga kommentarer: