fredag 27 juli 2012

En amerikansk-liberal markering mot svensk kommunism

Lennart Frantzell, som driver bloggen Det Progressiva USA - har här ett mycket läsvärt inlägg, där han gör en markering mot såväl högerrepublikanism som 1960-talssvensk vänsterkommunism.

Han inleder med följande stycke:

"1960-talet under min studenttid i Stockholm så kom jag i kontakt med svenskar som hade sålt sin själ till kommunistiska diktaturer. Man läste “Maos lilla röda”, bar röda halsdukar, försökte äta ris med pinnar och hyllade kommunismen i Kina, i Nordkorean, på Kuba och givetvis i Vietnam och senare även Kampuchea."


Han fortsätter:

"När jag berättade att jag skulle studera kinesiska på Taiwan och inte i Kina så haglade glåporden om “den fascistiska Jiang-regimen”. De som skrek mest fick senare högt uppsatta poster i samhället. Ambassadörer, byrådirektörer osv."


Han skriver vidare om hur det visade sig att diktaturerna inte skulle ha en chans mot det öppna samhället. 1989 föll Berlinmuren, strax därefter upplöstes Sovjetunionen och det "fascistiska Taiwan" blev en demokrati. I USA började också en teknologisk revolution med Internet 1995 - och idag har den globala IT-revolutionen nått hela världen.

Frantzell skriver vidare hur det mot denna revolution står krafter av olika ursprung: dels den kristna högern, som vill ha ett samhälle likt dagens iran, ett -

...hårdreligiöst bokstavstroget samhälle där allt som anses strida mot bibeln förbjuds. Med förbud mot könsneutrala äktenskap, mot kvinnans rätt till sin egen kropp, mot Darwins utvecklingslära osv.


Men Frantzell pekar också ut den gamla svenska maoistvänstern, som han sågar rejält:

På andra kanten har vi de gamla svenska maoisterna med namn som Jan Myrdal och en del mindre förmågor som har synts här på bloggen den sista tiden, som även dom vägrar att acceptera det öppna amerikanska och i förlängningen det öppna svenska samhället.

De har ställt upp för Gaddafis Libyen, Mubaraks Egypten och nu även Assads Syrien, och givetvis Castros Kuba. Precis som man tidigare ställde upp för Miloševićs Serbien.


Han skriver sedan hur den amerikanska teknikrevolutionen är minst lika revolutionerande som den på 1700-talet, och hur den gratis gett världen delaktighet i sina innovationer:

...datormoln, Big Data, surf och läsplattor, datoriserade in- och utcheckningssystem i affärerna, på biblioteken och på flygplatserna, realtidsvideo, SSD-diskar och Ultrabooks, avancerad data-anlys, digitala sjukvårdsjournaler, Web 2.0, automatiserade röntgenbildsläsare, SMS-teknologin, system led lokalkännedom, Google Maps, Googles självstyrande bil, och givetvis gratis e-post, webbsidor, bloggar, Twitter osv.

Gratis, från utsugarlandet USA, hur går det ihop. Ja fråga inte de gamla svenska maoisterna för de har inget svar.


Jag delar inte Frantzells syn på den kristna högern, däremot är hans beskrivning av den gammalkommunistiska svenska vänstern klockren. Och hans inlägg representerar något jag länge saknat: ett kraftfullt amerikansk-liberalt avståndstagande till kommunismen och dess ideologiska föreställningsvärld.

Med det sagt är dagens vänster givetvis i mångt och mycket reformerad, och vänsterledare som Jonas Sjöstedt, Lars Ohly och en mängd andra av dagens vänsterfolk är idag med all säkerhet varmare anhängare av den amerikanska liberalismen än av den gamla revolutionära svenska vänsterkommunismen. Men till skillnad från de riktiga amerikanska liberalerna, så har den svenska vänstern bara hängt på den teknikrevolutionära våg som härrör ur amerikansk kapitalism, tron på en fri marknad, ett fritt näringsliv och individuellt entreprenörskap - de har inte själva drivit fram den.

Läs gärna Frantzells utmärkta inlägg i dess helhet.

Se även tidigare inlägg:

Jonas Sjöstedt väljer USA framför Kuba och säger nej till Europakten 20120301

1960-talets västerländska Mao-romantik 20101123

Inga kommentarer: