tisdag 31 juli 2012

Counterjihad-alliansen har sitt första möte i Stockholm

På lördag den 4:e augusti har en allians av diverse anti-jihadistiska rörelser sitt första möte - ett möte som kommer att hållas i Stockholm, något Avpixlat.info här skriver om.

Valet av just Stockholm beror på Taimour Abdulwahabs misslyckade självmordsdåd i staden 2010. Och på konferensen - och den demonstration som också kommer att hållas - kommer en rad kända islamkritiker att närvara, inte minst amerikanerna Robert Spencer och Pamela Geller.

Denna demonstration kommer att bli mycket intressant. Robert Spencer (som driver den islamkritiska bloggen jihadwatch.org) har varit i Sverige tidigare, och talade på inbjudan av Sverigedemokraterna på Almedalsveckan 2010. Ett tillfälle där Sveriges ledande islamologer valde att inte delta i en debatt med Spencer.

Demonstrationen och konferensen som kommer att hållas i Stockholm kommer med stor sannolikhet inte att nyansera debatten om detta viktiga ämne. Åtminstone inte här i Sverige där Robert Spencer är smått stämplad som "högerextremist" på förhand, och en av dem som citerades i Anders Behring Breiviks manifest. Däremot är mötet i Stockholm givetvis av stor symbolisk vikt för den kontra-jihadistiska rörelsen, och vad detta konkret kan komma att utvecklas till återstår att se.

Islam är idag ett brännhett ämne - och Sverige behöver en ingående debatt såväl om radikal islam som islamofobi, eftersom båda dessa saker utgör en del av verkligheten. Jag själv har med stort intresse följt islamdebatten under flera års tid - och läst såväl våra svenska vänsterakademikers böcker om ämnet, som konservativa islamkritiker som just Robert Spencer. Jag är väl insatt i vad alla parter skriver (såväl som vad de skriver om varandra). Därtill är jag också insatt i islams läror, historia, teologiska skolbildningar och dagens uttolkningar från olika sidor, och kommer också om några veckor (efter de amerikanska partikonventen) att göra en podd om ämnet. Det är nämligen ett ämne som behöver diskuteras på ett öppnare sätt än vad som i Sverige idag görs.

Så håll ögonen öppna.

Källa: Avpixlat.info

Se även tidigare inlägg:

Bachmann kritiseras för häxjakt mot muslimer 20120720

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag trodde detta var en seriös blogg tills ni började referera till avpixlat. Det var sista gången jag läser bloggen vill inte stödja mörkerkrafter. tack och hej.

Ronie Berggren sa...

Det här -är- en seriös blogg, givetvis beroende på hur man definierar ordet.

Har du läst någon bättre artikel om lördagens demonstration/konferens än där? Tipsa mig gärna i så fall så refererar jag dit istället.

Jag har har ett stort intresse för amerikansk konservatism, och Robert Spencer, Pamela Gellar, Michael Coren och otaliga andra är tveklöst en del av USA:s konservativa rörelse - helt oavsett om man delar deras åsikter eller ej. Att dessa nu besöker Sverige vore det ganska ansvarslöst av mig att inte nämna och kommentera, med tanke på att detta är en pro-republikansk svensk blogg om amerikansk politik.