fredag 17 augusti 2012

500 miljoner dollar har spenderats av kampanjerna

Att pengar är en faktor i amerikansk politik råder föga tvekan om. 2008 slog alla rekord. Det rekordet kommer dock att slås med råge detta år. NBC News rapporterar här om hur 512 miljoner dollar redan spenderats - vilket är ungefär vad som spenderades under hela 2008-kampanjen, samt vad dessa pengar kunde ha inneburit om de spenderats på annat:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Statistiken var intressant - jämförelser mellan vad som spenderas på kampanjer och hunger, moskitonät och AIDS i Afrika är dock paralleller journalister bör vara försiktiga med (på samma sätt som paralleller mellan vad som spenderas på vapen och vad som spenderas på mat), då sådant tenderar att få folk som inte förstår ekonomi att tro att systemet som existerar är dåligt eftersom barnen i Afrika svälter samtidigt som miljontals dollar spenderas på te x Obama-knappar i USA. En enkel retorik som oftast brukar användas av revolutionära rörelser med pöbelhetsande enkla lösningar på komplexa problem mänskliga civilisationer försökt få bukt med under hela mänsklighetens historia, men som i praktiken alltid lett till mer hunger, mer lidande och mer död än någon amerikansk valkampanj (eller konsekvenserna av en sådan) någonsin gjort.

Däremot är jämförelser som de i klippet givetvis intressanta i den mån de kan få människor som inte reflekterar att faktiskt börja reflektera över vad som är viktigt i tillvaron och förmå dessa att förstå att demokratisk politik blott och enbart är en väg mot målet att hjälpa människor som svälter, är sjuka och malariadrabbade. Och det finns få sätt att bättre hjälpa dessa än att se till att demokratiska system upprätthålls - vilket är exakt vad de amerikanska valkampanjerna gör.

Inga kommentarer: