måndag 1 oktober 2012

Univision Special om Fast and Furious

Obama-administrationen har varit med om vid det här laget ganska många skandaler, varav Fast and Furious är den största. Republikanerna har dock lyckats med konsten att förringa skandalerna genom att dra konsekvenserna av dessa alldeles för långt; Obama har personligen inte varit inblandad i Fast and Furious (däremot startade operationen under hans ledarskap, inte under president Bush - vilket Obama på ett kampanjevent hävdade) och republikanerna har heller inte hävdat att Obama varit inblandad. Däremot har man försökt få Justitieminister Eric Holder avsatt - vilket skulle kunna vara ett rimligt krav oavsett hans personliga delaktighet eller ej, helt enkelt pg a att han i egenskap av Justitieminister är ytterst ansvarig.

Det är dock svårt att driva sådana här saker på toppnivå när Obama själv inte varit inblandad, och det är förmodligen det som gett allmänheten intryck av att operationen måhända varit felaktig, men att den likväl mest utgör en fjäder som republikanerna försöker göra en politisk höna av för att komma åt Obama-administrationen. Ett slags desperat sökande efter Obamas Watergate. För att förmedla allvaret i detta operationsmisslyckande bör republikanerna därför tona ner retoriken - och de kan med all fördel säga öppet att Obama inte är inblandad och att detta inte är något nytt Watergate, men likväl en skandal av oerhörda proportioner som på goda grunder undergräver Eric Holders omdöme och legitimerar krav på dennes avgång. För operationen är en skandal.

Här har ABC News en del av den amerikanska spansktalande TV-kanalen Univisions specialreportage om Fast and Furious, och dess inverkan på Mexiko. För medan operationen i USA främst är en partipolitisk slagpåse - så påverkade den på tragiska sätt vanliga civila människors liv på andra sidan gränsen:



Källa: ABC News

Se även tidigare inlägg:

Fast and Furious blir domstolsfall 20120814

Inga kommentarer: