onsdag 9 januari 2013

Amerikansk kongressman om USA:s och Sveriges vänskapsband

Den republikanske kongressmannen Randy Hultgren från Illinois 14:e kongressdistrikt, som också medverkar i Kongressens Friends of Sweden Caucus, skriver här på SVD Brännpunkt tillsammans med den svenske riksdagsmannen Göran Pettersson (M), ledare för Svensk-Amerikanska Parlamentarikernätverket, om vänskapsbanden mellan Sverige och USA.

I en tid när ansvarslösa politiker i den ekonomiska krisens Europa hotar den fungerande fria marknadsekonomin, så är relationen mellan USA och Sverige föredömligt, skriver de, och en relation som aldrig någonsin varit starkare, enligt USA:s Sverige-ambassadör Mark Brzezinskis ord.

Intresset för varandra växer dessutom i båda länder. Den amerikanska kongressens Friends of Sweden Caucus består av både republikanska och demokratiska ledamöter, och Svensk-Amerikanska Parlamentarikernätverket är större än någon annan liknande förening i Riksdagen och har ledamöter från sex av de åtta riksdagspartierna.

Vikten av en bra relation mellan USA och Europa är enorm, skriver de. USA har historiskt räddat Europa från såväl totalitära härskare som ekonomiska kriser. Men de två kontinenterna behöver varandra. I tider av kriser är det lätt att frestas av protektionismens lockelse, men både Sverige och USA har insett att de som faller för denna, sällan uppnår störst tillväxt. I ett tänkbart frihandelsavtal mellan USA och EU beräknas Sveriges export till USA öka med 17 procent och importen med 15 procent.

De avslutar sedan artikeln:

USA som alltid har präglats av innovationskraft och omfamnat marknadsekonomins principer ser nu i Sverige en själsfrände i just dessa frågor. Bevis för denna nya Sverigebild är inte minst det stora intresset från både demokrater och republikaner i den amerikanska kongressen. Värdet av denna vänskap är särskilt stor då vi i den ekonomiska krisens spår i Europa ser oroande tecken på att marknadsekonomin hotas av oansvariga politiker och bristfälligt politiskt ledarskap. Det måste gå att höja blicken, likt våra båda länder gjort, och inse att det är genom en stark transatlantisk länk vi tillsammans kan stärkas.


Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Hillary Clinton är i Sverige 20120602

Inga kommentarer: