måndag 7 januari 2013

”Assassins” - musikal om presidentmördare

Brodway-musikalen "Assassins" av Stephen Sondheim, som handlar om amerikanska presidentmördare görs nu i svensk uppsättning med premiär imorgon på Södra Teatern, skriver SVD i denna artikel.

Musikalen handlar inte i första hand om presidenterna eller om historien sådan som den var, utan om personerna bakom avtryckarna, förklarar artikeln. Mördarna handlar om alla från John Wilkes Booth, som sköt ihjäl Abraham Lincoln på Fordteatern i Washington 1865 (där han bevittnade den föreställningen Our American Cousin), till John Hinckley som med sitt vapen punkterade Ronald Reagans ena lunga 1981 (för att imponera på skådespelerskan Jodie Foster, kan tilläggas).

–Vi gör det som ingen annan törs, säger regissören Staffan Aspegren lite kaxigt, till SVD. Det var han som halvt på skämt kläckte idén för producenten och musikalentusiasten Mattias Söderhielm att sätta upp Stephen Sondheims och John Weidmans omtalade verk som hade urpremiär på off-Broadway 1990 och gjorde succé på Broadway 2004.


Musikalen verkar väldigt spännande och kommer också väldigt passande i tiden. I år blir det 50 år sedan mordet på John F. Kennedy, och Steven Spielberg har med sin filmatisering om Abraham Lincoln och också gjort Lincoln-mordet väldigt aktuellt. Därtill hela den pågående amerikanska debatten om skolmassakrer, vapen- och våldskultur. En gammal musikal, som emellertid nu tycks vara mer i tiden än på länge.

Källa: SVD

Inga kommentarer: