torsdag 10 januari 2013

USA har arresterat mannen som hotade Lars Vilks till döds

2010 gjorde svensk-somaliern "Abu Zaid" ett synnerligen otrevligt videoklipp, där denne hotar vår svenske konstnär Lars Vilks till döds, och manar muslimer att göra vad de kan för att "döda den där hunden". Videon upptäcktes av en amerikansk organisation (MEMRI eller en systerorganisation till MEMRI) som kartlägger islamister (Här är vad jag förmodar är rapporten om Abu Zaid ifråga). För er som glömt, eller aldrig sett hotvideon så ser den ut som följande:



GP skriver idag här om hur de somalia-svenskar som hållits fånga Djibouti, och nu står åtalade för terrorbrott i USA, och konstaterar att en av dessa är Abu Zaid. SÄPO har i två år drivit en förundersökning, som dock lades ner i höstas med motiveringen:

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Brottet har begåtts utomlands. Det finns inte förutsättningar för internationell rättslig hjälp"


Abu Zaid och dennes kollega "Ismail" satt då fängslad i Djibouti. Nedläggandet av den svenska utredningen innebar att Sverige inte längre begärde någon utlämning, vilket gav USA fritt spelfält eftersom de önskade se männen utlämnade till sig, vilket också blev fallet och de står nu åtalade för terrorbrott i USA.

SR P1:s program Studio Ett, hade häromdagen ett inslag om dessa svenskar, där de i princip framställdes som oskyldiga offer, som i naivitet åkt till Somalia för att "hjälpa människor" och där "insett" att de blivit lurade av Al Shabab, och sedan önskat få komma hem - men istället hamnat i händerna på USA och drabbats av det orättvisa krig mot terrorn, som USA bedriver. Här är programmet, inslaget börjar 57 minuter in. Lyssna gärna - den bild som P1 målar upp är slående olik den som ges i GP:

Lyssna: Studio Ett 20130108 16:00

Kontrasten mellan den bild som ges i P1:s reportage av dessa män, och den bild som ges i Göteborgsposten, är slående olika. Och att en av dessa män ifråga, är denne Abu Zaid som i videon ovan hotade Lars Vilks, säger egentligen det mesta om dessa.

Hotvideon i sig innebär visserligen inte per automatik att Abu Zaid och hans bekante begått terrorbrott. Däremot visar videon med all bestämd tydlighet att Abu Zaid inte var någon naiv oskyldig och godtrogen person, så som P1 framställer saken. Det var en militant islamist, som på blodigt allvar manade till mord på en svensk konstnär. Ett hot av den allra otrevligaste sorten.

Om Abu Zaid på legitima grunder fälls av en amerikans domstol och där döms till ett långt fängelsestraff, bör Sverige snarare skicka ett tackkort till president Obama vars politik möjliggjort arresteringen, snarare än att gnälla över "USA:s krig mot terrorn". Abu Zaid visade nämligen i sin hotvideo med all bestämdhet att han var en terrorist.

Källa: Göteborgsposten

Se även tidigare inlägg:

Obama-administrationens arresteringar av terrormisstänkta 20130104

DN och Aftonbladet om Islamofobi 20130107

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam 20121214

----------------

Den svenske Abu Zaids hot mot Lars Vilks 20101126

Inga kommentarer: