onsdag 31 december 2014

2014 - året när Ebolan uppmärksammades i världen

2014 blev året när ebolan uppmärksammades globalt. 7,5000 människor har dött i smittan. Västra Afrika drabbades hårt, och även om de stora skräckscenariorna inte realiserades här i Väst, utan motsatsen snarare kom att gälla, så är kampen likväl långtifrån över.

Denna vecka upptäcktes en smittad man i Skottland, som varit i Afrika, och som nu transporterats till London för vård. Något ABC News här rapporterar om:


More ABC News Videos | ABC World News

Här skriver CBS News också om hur det globala ebola-utbrottet med stor sannolikhet började med en 2-årig pojkes möte med en fladdermus.

Här skriver Washington Post också om vad vi lärt oss av ebolan och om smitthantering under det senaste året.

Och här skriver New York Times om hur man i våras hade möjlighet att begränsa ebolan, men misslyckades och sedan fick uppleva den globala spridning som sedan följde.

Här skriver också McClatchy om hur Tom Frieden, director of the U.S. Centers for Disease Control and Prevention, ser en positiv utveckling också i västra Afrika men samtidigt varnar för att det fortfarande finns väldigt många orosmoln.

Och här reflekterar Gunilla Von Hall i SVD om året när Ebolan spred skräck över världen.

Och här har Time en artikel om hur skådespelaren Jennifer Lawrence och de andra skådespelarna från Hunger-Games-filmerna, börjat arbeta med projekt för att bekämpa ebolan.

Se även tidigare inlägg:

FtN: AirAsia Flight QZ8501, Polisdebatten, Ebola-säkerhet, Unbroken 20141228

TIME Magazines Person of the Year: The Ebola Fighters 20141210

Inga kommentarer: