söndag 7 december 2014

Joe Biden talar om USA:s relation med Israel vid Saban Forum

Vice-president Joe Biden talade igår vid Brookings Institutions återkommande och i år elfte konferens om mellanöstern - The Saban Forum i Washington D.C där han höll konferensens huvudtal. Temat för går dagen handlade om USA:s relation med Israel med rubriken: "Stormy Seas: The United States and Israel in a Tumultuous Middle East".

Biden gav sin syn på saken och sa att ifråga om det stora orosmomentet som rörde förhandlingarna med Iran och att se till att Iran inte skaffar kärnvapen, så kunde Israel lita på USA. Här är hela Bidens tal:Kommentar:

Demokraterna och Republikanerna ger i grunden Israel ett och samma unisona stöd. Men i praktiken är det republikanerna som mycket tydligare förstår Israels faktiska säkerhetsproblem än vad demokraterna tenderar göra. USA:s judar, som historiskt är demokrater, har nu också sakta börjat vakna upp till denna realtiet - i synnerhet under Barack Obamas styre, vars relation till Israel är en av de kyligare som existerat från amerikanskt håll.

Andra talare under konferensen, som pågår till imorgon, utgörs bl a av John Kerry, Hillary Clinton och Benjamin Netanyahu.

Källor: Huffington Post, Brookings Institution

Se även tidigare inlägg:

Podd 47: Israel - en utsatt nation värd att försvaras 20140715

Podd 18: AIPAC 2013, USA och svensk Israellobby 20130318

Inga kommentarer: