fredag 19 december 2014

"The Interview" ställs in efter nordkoreanska hot och hacker-attack

Det började med filmkomedi av och med Seth Rogen, om ett lönnmord på Nordkoreas ledare Kim Jong Un. "The Interview" som filmen hette, fick i somras stark kritk från Nordkorea som menade att filmen utgjorde terrorism, och man hotade med total vedergällning (vilket Nordkorea förstås alltid gör när de blir arga på något, vilket förstås alltid blir på något).

Filmens distributör Columbia Pictures, beslöt då att skjuta upp filmpremiären från den 3 oktober till den 25 december för att under den tiden tona ner utpekandet av Nordkorea. I november utsattes emellertid moderbolaget Sony Pictures Entertainment för en stor hackerattack, en av de mest inträngande i amerikansk historia, som med stor sannolikhet kom från Nordkorea. Man läckte i den processen många andra av Sonys filmer, och krävde att Sonye helt stoppade "terroristfilmen" The Interview.

Hackerattacken, och hot om våld, fick biografer att besluta att inte visa filmen, och så småningom beslöt Sony att skjuta upp- eller snarare ställa in premiären helt eftersom något nytt datum inte fastslagits.

Händelsen har givetvis blivit omtalad i hela USA, också i Vita Huset. Här har CNN ett inslag om saken:Och här ett annat inslag:Och här ett inslag på CBS News om hur bevisen från FBI nu blir tydligare, och att hackerattacken går att spåra till den nordkoreanska regimen:Här ett annat inslag om FBI-utredningen:Här ett inslag på Fox News om hur hackningen kan ha gått till:Och här ett annat inslag:Och här också ett inslag om huruvida Utrikesdepartementet lade sig i, och bad Sony att stoppa filmen:Många filmstjärnor är dock kritiska till att Sony Pictures backade. Något CNN här också rapporterar om:Här skriver också SVD om hur författaren George RR Martin (författaren till böckerna bakom "Game of Thrones"-serien) erbjuder sig att visa filmen, och anser att det är fegt att inte göra det:

”Dessa enorma företag, varav de flesta skulle kunna köpa Nordkorea med sina fickpengar, låter bli att visa en film för att Kim Jong-un inte vill att man driver med honom? Jag tycker att fegheten här är häpnadsväckande. Tur att de här människorna inte var med när Charlie Chaplin gjorde 'Diktatorn'. Om Kim Jong-un skrämmer dem skulle Adolf Hitler ha fått dem att skita ned sig”,


Kommentar:

Givetvis bör Sony Pictures Entertainment inte backa för en kommunistisk diktatur som är en av vår tids största förbrytare mot mänskliga rättigheter. Ironin är förstås att väldigt få, utöver konservativa, invände när Hollywood-filmen "Death of a President" kom 2006 - som handlar om ett fiktivt mord på dåvarande sittande president George W. Bush.

En jämförelse kan också göras till debatten om Mohammed-karikatyrerna här i Sverige, där många tidningar lät bli att publicera bilderna - officiellt i respekt för upprörda muslimer - men i praktiken givetvis i rädsla för reella reprisalier. Även här i Sverige väcktes också frågor om ministerstyre, och möjliga regeringspåtryckningar att inte provocera.

Sist men inte minst kan påminnas om att det redan finns en komedi om den nordkoreanska diktaturen - "Team America: World Police" från 2004. Här trailern, för er som kanske är för unga för att minnas den:Och här den coola theme-sången:Källor: TIME, TheTakeAway, Daily Signal, Bloomberg, Washington Post, DN, CNN, Washington Post, SVD, Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Nordkorea ogillar amerikansk Kim Jong Un-film 20140625

Inga kommentarer: