lördag 13 december 2014

USA - världens tydligt överlägsna militärmakt

Business Insider har satt samman lite intressant militärstatistik. Här en lista på världens 35 starkaste militärmakter. En lista som baseras på mätningar av antal aktiva soldater, antal stridsvagnar, flygplan, ubåtar, hangarfartyg, atomstridsspetsar och budget. I dessa saker räknar man emellertid också in kvalité och stridsduglighet. Nordkorea är det land med flest ubåtar - hela 78 st - men de hamnar ändå sist på listan pg a bristande kvalité och stridsförmåga.

USA är enligt sammanställningen världens överlägset starkaste militärmakt, följt av Ryssland, som emellertid hamnar ganska långt därefter. På tredje plats Kina, på fjärde Indien, på femte Storbritannien, på sjätte Frankrike, på sjunde Tyskland, på åttonde Turkiet, på nionde Sydkorea och på tionde Japan. Sverige finns faktiskt också med på listan, på plats tjugonio.

I en annan artikel listar Business Insider också de femton starkaste militärmakterna i mellanöstern. Där hamnar Turkiet på förstaplats, Israel på andraplats, Egypten på tredje plats, Iran på fjärde, Saudiarabien på femte, Syrien på sjätte, Förenade Arabemiraten på sjunde, Jemen på åttonde, Jordanien på nionde, Irak på tionde, följt av Oman, Kuwait, Bahrain, Qatar och Libanon.

Ifråga om USA så kan också sägas att USA genom sina aktiva krig med största sannolikhet också är mer stridserfarna än de flesta av de andra omnämnda länder - vilket ökar USA:s styrka ytterligare.

Källor: Business Insider, Business Insider

Se även tidigare inlägg:

Podd 43: Europe after World War II - A Tribute to the United States Military 20140606

Podd 13: Utrikespolitiken i USA:s presidentval 2012 20121028

Inga kommentarer: