måndag 15 december 2014

Hong Kong-demonstrationerna över för denna gång

Demonstrationerna i Hong Kong riktade mot kommunist-regimens starkare centralstyre över regionen, tycks nu gå mot sitt slut för denna gång, utan några direkta framgångar för demonstranterna, efter att polisen från och med i torsdags tills idag skingrade de sista demonstrationsplatserna, något CNN här rapporterar om:Occupy Hong Kongs ledargestalt Joshua Wong, deltog i en flera dagars hungerstrejk tillsammans med två av sina vänner, något de dock avbröt för en dryg vecka sedan på inrådan av läkare när krafterna började tryta alltför mycket.

Här en läsvärd artikel i The Atlantic om de 75 dagar av protester, som inte resulterat i några synliga förändringar alls - vilket är en seger för kommunistregimen i Kina, men kanske bara en kortsiktig sådan då stödet för Kina i Hong Kong är ytterst lågt, och bara 8,9% av Hong Kong-borna betraktar sig själva som kineser.

Konfrontationen i Hong Kong tycks också skrämma Taiwan från att närma sig Kina eftersom den post-brittiska policyn om "en nation, två system" - en policy som ursprunligen skapades med Taiwan i åtanke, då Kina hade hoppats på att Hong Kong skulle kunna visa att ett närmande mellan fastlandet och Taiwan skulle kunna fungera, men policyn tycks uppenbarligen inte vara något som Kina respekterar.

Vad som händer i längden återstår därför att se. Joshua Wong och dennes vänner lär dock inte tystna, även om slaget för närvarande tycks vara förlorat. För er som inte hunnit hänga med i alla detaljer sammanfattas här vad demonstrationerna handlade om:Och här också ett reportage från New York Times om Joshua Wong:Källor: Washington Post, CNN, Reuters, CBS, Xinhuanet, New York Times, Global Post, Reuters, TheEpochTimes, Atlantic, Fox News

Se även tidigare inlägg:

Kort om Hong Kong 20140930

Polisen trappar upp mot Hong-Kong-demonstranterna 20141016

Inga kommentarer: