lördag 31 augusti 2013

Obama söker kongresstöd för Syrien-attack

President Obama talade idag om behovet av att slå till mot den syriska regimen, och konstaterade att han kan göra detta utan stöd från FN - däremot vill han ha den amerikanska Kongressens stöd, och vädjade i sitt tal därför om detta.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Obama höll här ett kraftfullt och bra tal. Till skillnad från USA:s insats mot Ghaddafis Libyen, då Obama attackerade utan Kongressens stöd, så följer han nu samma linje som sin företrädare George W. Bush; en amerikansk insats utanför FN:s tandlösa (och minst sagt diskutabla) domän - men i respekt för den amerikanska Kongressens rätt att fatta krigsresolutioner. Det var längesen Obama höll riktigt bra tal (hans MLK-tal tillhörde inte ett av hans bättre tal) - detta tal var dock bra, det trots att president Obama givetvis agerar två år försent och den riktiga amerikanska ledaren ifråga om Syrien varit John McCain - inte Obama.

Källor: SVD

Se även tidigare inlägg:

Amerikansk opinion skeptisk till Syrien-insats 20130831

---------

Podd 0.1 - Ronie Berggren om kriget i Libyen och Occupy Wallstreet 20111027

Obama - videovecka 240

Obama talar denna vecka inför Labor Day och vad USA:s arbetare gjort för nationen:



Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 239 20130824

Connie Mack och Dennis Kucinich om Syrien-politiken

Fox New har här ett inslag där den fd republikanske kongressmannen Connie Mack, och den fd demokratiske kongressmannen Dennis Kucinich kommenterar en eventuell amerikansk intervention i Syrien:



Se även tidigare inlägg:

Amerikansk opinion skeptisk till Syrien-insats 20130831

Michael Moore får ingen plats i Oscar-styrelsen

Michael Moore får ingen plats i the Academy Awards committee (Board of Governors). Det stod klart redan för sex veckor sedan när Moore förlorade ett val mot Alex Gibney, som 2007 vann en Oscar för bästa dokumentär med sin "Taxi to the Dark Side".

Nixandet av Moore har fått konservativa i Hollywood att glädja sig och förklara att Oscar-statyetterna trots allt kanske kan bli något mer än bara liberala propagandasymboler. Gerald Molen - en av få konservativa regissörer i Hollywood (som också vann en Oscar för Best Picture Motion i Schindler’s List) - skrev ett brev till Academy of Motion Picture Arts and Sciences nyvalde president Cheryl Boone Isaacs följande:

“On behalf of my fellow filmmakers and the vast American Heartland which, on occasion, has felt disenfranchised by the Academy, I want to personally thank you and the Academy for removing Mr. Moore and restoring a fair and impartial voting process to the documentary category of the Oscars.”


Att Michael Moore inte får sitta i styrelsen för en av USA:s största kulturella institutioner är givetvis mycket välkommet. Här i Sverige behandlades Moore väldigt länge som en seriös dokumentärskapare, hans filmer sändes okritiskt på svensk television och i mångt och mycket tilläts han teckna den bild som sedan etsade sig fast hos många svenskar av George W. Bushs presidentskap.

Jag har följt Michael Moore sedan 2003 - och i sammanhanget rekommenderas min artikelserie i tre delar: "Michael Moores propaganda" som jag skrev så tidigt som 2004, men som fortfarande är läsvärd om man vill förstå den stora problematiken med Moores sätt att göra "dokumentärfilm".

Källor: Hollywood Reporter, Washington Times

Se även tidigare inlägg:

Michael Moores nyårslöfte: inget mer stöd till amerikanska soldater 20130105

Amerikansk opinion skeptisk till Syrien-insats

En opinionsundersökning gjord av NBC visar att majoritet av den amerikanska befolkningen motsätter sig en militär attack mot Syrien. 42% sa ja och 50% nej på frågan om USA borde attackera. När frågan däremot ställdes om en mindre attack enbart med missiler, så svarade dock 50% att det var acceptabelt.

Obamas hantering av situationen i Syrien har dock fått mycket lågt omdöme, där bara 35 anser att han hanterat situationen väl. 79% anser också att det behövs ett godkännande från Kongressen för att ingripa. Här rapporterar Chuck Todd på NBC om siffrorna:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

John Kerry presenterar bevis för Assads bruk av kemiska vapen 20130830

fredag 30 augusti 2013

George W. Bush på Patriot Golf Day

President George W. Bush intervjuades idag på Fox News om sin medverkan på Patriot Golf Day, där han också får frågor om Syrien och mycket annat:



Se även tidigare inlägg:

Vänsterns Bush-hat 20130815

George W. Bush hjärtopereras 20130806

John Kerry presenterar bevis för Assads bruk av kemiska vapen

Utrikesminister John Kerry talade idag och förklarade att det nu fanns tydliga bevis på att Assad-regimen låg bakom de kemiska vapenattackerna i Syrien, vilket kan innebära en begränsad unilateral amerikansk militärinsats. Här är John Kerrys tal:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här diskuteras också innebörden av Kerrys tal på NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Ingen brittisk medverkan i Syrien-attack - USA kan agera på egen hand 20130830

Ingen brittisk medverkan i Syrien-attack - USA kan agera på egen hand

Storbritanniens premiärminister David Cameron ville stå tillsammans med USA i ett angrepp mot den syriska regimen, den idén röstades dock ner i det brittiska parlamentet, något CNN här rapporterar om:



Obama-administrationen hade hoppats på en internationell koalition, men Vita Huset meddelar att man både har förmåga och handlingskraften att agera helt på egen hand. Men president Obama måste också övertala sin egen Kongress, då hans möjligheter att agera utan Kongressens stöd är svaga (i synnerhet med attacken mot Ghaddafis Libyen i åtanke).

Här diskuteras på CNN också det politiska schackspelet om Syrien:



Källor: SVD, Washington Post, NBC

Se även tidigare inlägg:

Syrier nervösa över amerikanskt anfall 20130829

torsdag 29 augusti 2013

Vita Huset utfärdar två exekutiva vapenlagar

Någon vapenreform blev inte av i våras, men Vita Huset har likväl försökt göra vad man kunnat för att få till striktare vapenlagar. Idag pålyste Vita Huset också två nya exekutiva vapenpolicy-beslut.

Dels ett som ger The Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives rätt att göra bakgrundskontroller för vapen registrerade åt företag och stiftelser, det för att täcka ett kryphål i lagstiftningen som gjort det möjligt för fd fångar och andra som är förbjudna att inneha vapen att komma över vapen genom att undkomma de personliga vapenkontrollerna.

Det andra har att göra med att se till att militärvapen som USA gett till sina allierade inte återinförs till USA. Båda besluten är tillägg till de 23 förslag Obama-administrationen presenterade i januari för att stävja vapenvåld.

Källa: NBC

Se även tidigare inlägg:

Amerikanska vapentidskrifter ökar 20130827

Egyptens kristna mycket utsatta

De senaste dagarna har nyheterna präglats av Syrien - men i Egypten är de kristna fortfarande väldigt utsatta, något CNN här rapporterar om:



Här också ett inslag på Fox News om förföljelsen av kristna och huruvida muslimska brödraskapet borde terrorstämplas:



Se även tidigare inlägg:

MtP: Egypten, Polisens Stop and Frisk-policy, Hillary Clinton 2016 20130818

---------------

Egyptiska kyrkor brända och vandaliserade 20130816

Syrier nervösa över amerikanskt anfall

CNN har här ett inslag om Syrien och folks syn på en eventuell amerikansk intervention:



Se även tidigare inlägg:

Ryssland skickar skepp till Syrien 20130829

Fler detaljer om Obamas Sverige-besök

Fler detaljer har kommit om Obamas Sverige-besök. DN skriver här om att Obama kommer att tas emot på Arlanda av statsminister Fredrik Reinfeldt, och SVD skriver här om hur besöket sedan kommer fortsätta med bilaterala överläggningar mellan Obama och Reinfeldt för att diskutera klimat, energi, frihandel och utrikespolitik.

Därtill kommer två studiebesök att göras, ett med miljöinriktning och ett för att hedra minnet av Raoul Wallenberg, och judiska församlingen i Stockholm är ett tänkbart besöksmål.

– Det är klart att det är välkommet med stöd till den judiska gruppen och särskilt i Malmö. Kopplingen till Raoul Wallenberg är ju då också ganska naturlig. Men det finns även andra grupper som är utsatta och som jag ömmar för, som den romska gruppen i Sverige, säger Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm.


I april förra året besökte Hannah Rosenthal - som är Obama speciella sändebud mot antisemitism, Sverige för att uppmärksamma svenska judars utsatta situation i Malmö. Obamas besök kan därför ses som ett fortsatt stöd till Sveriges judar.

På kvällen kommer det att bli middag tillsammans med de nordiska ledarna, och dagen efter kommer han att besöka kungaparet.

Det hade förstås varit skojigt med ett offentligt tal, men något sådant verkar alltså inte stå på agendan.

UPPDATERING:

Här skriver SVD om hur också Försvarsmakten är beredda att ställa upp för att bistå polisen kring säkerhetsarrangemangen kring Obamas besök.

UPDDATERING 2:

Här skriver DI också om Obamas programpunkter, som nu verkar vara spikade. Här skrivs också på Regeringens hemsida om programpunkterna i ytterligare detalj.

UPPDATERING 3:

Här har DN ännu fler detaljer om besöket, och inte minst Obamas medföljande fordonsflotta.

Källor: SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

Obama-besöket närmar sig 20130827

Anthony Weiner betalar för kampanj-publik

New Yorks numera väldigt skandalomsusade borgmästarkandidat (som aldrig kommer att bli borgmästare) betalar skådespelare för att dyka upp på sina kampanj-events för att där låtsas vara genuina supporters.

Politico skriver här om hur Weiner betalat den Kalifornien-baserade firman Crowds on Demand 15 dollar i timmen för att få folk till några av hans kampanjevents där de antingen skulle uppträda som supportrar eller som skeptiska betraktare som sedan lät sig övertygas av Weiner.

Weiners taleskvinna Barbara Morgan tar dock avstånd från påståendet, som kommer från en undersökning av New York Post, och säger att Weiner-kampanjen aldrig hört talas om firman.

Källor: Politico, NY Post

Se även tidigare inlägg:

Skämten om Weiner fortsätter 20130730

Bobby Jindal om om DOJ och Louisianas friskolor

Justitiedepartementet har satt stopp för implementeringen av Louisianas friskoleprogram, som skulle ge elever möjlighet att med skattepengar byta skolor från de misslyckade innerstadsskolorna till privata skolor, något man menar vore rasistiskt. Bobby Jindal är dock av en helt annan åsikt, och förklarar här saken på Fox News:



Se även tidigare inlägg:

Seger för Indianas friskolor 20130402

Ryssland skickar skepp till Syrien

Ryssland har motsatt sig en militär intervention i Syrien och har nu också skickat ett skepp till den syriska kusten för att på så sätt skicka ett tydligt budskap till USA, något NBC här rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här ett annat inslag om hur Ryssland i FN sade nej till en intervention:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

John Bolton om USA:s alternativ i Syrien 20130827

onsdag 28 augusti 2013

Obamas tal 50 år efter Martin Luther King Jr

President Obama talade idag på 50-årsdagen efter Martin Luther King Jr:s berömda "I have a Dream"-tal. Här har Chuck Todd ett inslag på NBC inför Obamas tal, och de många förväntningarna:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här är president Obamas tal denna historiska dag - där han själv onekligen är beviset på arvet efter MLK:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: NBC, SVD

Se även tidigare inlägg:

Jenna Bush Hager, Bill Gates och andras I-Have-A-Dream-visioner 20130827

FtN: Martin Luther King Jr:s dröm - och rasrelationerna i USA 20130825

Fort Hood-mördaren döms till döden

Nidal Hasan - jihadisten som mördade 13 personer på den amerikanska Fort Hood-basen i Texas, dömdes idag till döden av en militärjury. Han kommer nu att flygas till ett militärfängelse i Fort Leavenworth, Kansas och där placeras på death row i avvaktan på automatiska överklaganden (som förmodligen kommer att ta år) innan domen sedan verkställs. Här rapporterar Fox News om dödsdomen:



I sammanhanget rekommenderas också min intervju i vår 21:a podcast med en nätbekant till mig, som tränade vid Fort Hood och var bekant med en av de offer som dödades av Nidal Hasan, vilket han berättar om i intervjun.

Källor: NBC, DN

Se även tidigare inlägg:

Nidal Hasan döms för Fort Hood-massakern 20130824

tisdag 27 augusti 2013

Senatorerna John McCain och Jeff Flake pratar immigrationsreform

Senatorerna John McCain och Jeff Flake höll idag ett town-hall-möte till förmån för immigrationsrefromen i Mesa, i hemstaten Arizona. John McCain sa bland annat:

“It is not a perfect piece of legislation, nor have I ever seen a perfect piece of legislation,” McCain said. “But I do believe this is a compromise, in some cases, that all of us can support and also believe fervently it can achieve the goals we set out: a secure border, a path to citizenship and a treatment of an issue that is not going away.”


Senator Flake sa också att förslaget som Representanthuset har att rösta om gör mycket för att säkra gränsen mot Mexiko (något republikanerna, men också otaliga gränsinvånare anser vara av högsta vikt):

“I think you have to say certain things for domestic emphasis, but on border security, this bill does a lot, and I think they’ll recognize that,”


Här ett klipp från mötet:



Källor: USA Today, Arizona Central, NBC

Se även tidigare inlägg:

Fler republikaner för immigrationsreform 20130820

Obama-besöket närmar sig

President Obamas Sverige-besök närmar sig, vilket märks inte minst i säkerhetsarrangörernas omfattande förberedelser. SVD skriver här om det trafikkaos Stockholms-trafikanterna kan räkna med under Obamas besök. Man berättar också att ett förberedande amerikanskt Secret Service-team redan finns på plats, där man testkör de vägar Obama kommer att färdas på, etc. 2000 poliser kommer också att vara involverade i presidentbesöket.

Presidentbeskyddarna kommer förhoppningsvis att få ett stillsamt Sverige-besök, däremot väntas uppskattningsvis i alla fall ett hundratal demonstranter protestera mot Obama. Ett antal politiska grupper har ansökt om att få demonstrera mot USA:s politik när Obama kommer och nyligen bildades Nätverket 4 september, som bland annat leds av Maria Rosén från Ung Vänster, och ämnar samordna några av anti-Obama-demonstrationerna. Här talar hon lite kort i ett P1-inslag och säger bland annat:

– Syftet är att försöka skapa en väldigt bred demonstration för att visa att vi tycker att USA:s politik är fel, framför allt med fokus på massövervakning och deras krigsföring,


Här är SR-inslaget, där även polisens kommenderingschef Erik Widstrand pratar lite om säkerheten inför besöket:

Lyssna: Polisen förtegen om insatsen vid Obamas besök

Än har jag tyvärr bara hört talas om protester mot Obamas besök, men förhoppningsvis äger någon form av folkligt välkomnande också rum.

Här har DN en artikel av mer lättsam karaktär, som pålyser att "Obama" redan kommit till Stockholm. Den amerikanska ambassaden har nämligen åkt omkring med en Obama-pappfigur man behållit sedan valkampanjen, placerat ut den på olika ställen i Stockholm och sedan fotat "Obama-bilder" man lagt ut på ambassadens Facebook-sida där pappfigurs-presidenten poserar vid Abba-museet, Skansen och Nordiska museet. Vad den riktiga presidenten kommer att besöka (och vad han kommer att hinna besöka under sin korta vistelse) återstår att se.

Men kort och gott: besöket närmar sig.

Se även tidigare inlägg:

Anti-Obama-demonstrationer väntas i Stockholm 20130813

John Bolton om USA:s alternativ i Syrien

USA:s fd FN-ambassadör John Bolton kommenterar här på Fox News Obama-administrationens alternativ ifråga om Syrien:



Här har Politico också en artikel där man beskriver hur de personer inom Obama-administrationen som tidigt förespråkade en amerikansk intervention i Syrien (Hillary Clinton, David Petraeus och Leon Panetta) nu är borta, men hur Obama nu likväl tvingats konfrontera den eskalerande situationen i landet.

Se även tidigare inlägg:

Obamas alternativ i Syrien 20130827

Jenna Bush Hager, Bill Gates och andras I-Have-A-Dream-visioner

I samband med att USA firar Martin Luther King Jr:s "I have a dream"-tal, har NBC bett folk att skicka in sina egna drömmar i korta klipp. Här är några exempel från några kändisar.

Jenna Bush Hager:



Jesse Jackson:



Bill Gates:



Maria Shriver:



Snoop Lion:



Dalai Lama:



Mitt Romney:



One Direction:



Ann Curry:



Fler kändisar och deras drömmar finns på NBC-sajten.

Se även tidigare inlägg:

FtN: Martin Luther King Jr:s dröm - och rasrelationerna i USA 20130825

Obamas alternativ i Syrien

CNN har här ett inslag där man beskriver Obamas möjliga alternativ ifråga om Syrien:



Se även tidigare inlägg:

John Kerrys allvarliga ord om Syrien 20130827

John Kerrys allvarliga ord om Syrien

USA:s utrikesminister John Kerry förklarade igår på en presskonferens att det nu står tydligt att kemiska vapen använts i Syrien och att Assad-regimen måste svara för detta - vilket gör att någon form av militär operation nu ter sig alltmer troligt. Här är presskonferensen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här kommenterar NBC:s Richard Engel också situationen och förklarar att syrierna vill se en amerikansk intervention, men inte en ockupation:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här kommenterar också Karl Rove saken på Fox News:



Obama-administrationens nya inställning till Syrien är givetvis en utveckling i rätt riktning. Men återigen kvarstår faktum: det var Obama-administrationens handlingsförlamning som ledde fram till den här situationen - och om råd från republikaner som John McCain följts, så hade många människoliv besparats.

Källor: NBC,SVD

Se även tidigare inlägg:

Syrien och den arabiska våren kapsejsade pg a bristande nationalstater 20130826

Amerikanska vapentidskrifter ökar

Lösnummerförsäljningen av amerikanska tidskrifter minskar, med ett undantag; vapentidningar som American Rifleman och Handguns. Medieanalytikern Olle Lidbom säger i SVD:

– Amerikaner är ett vapenälskande folk och tidningarna har ökat med ganska stora siffror, vilket är oväntat. Det går att göra spännande journalistik på ämnet, vilket går att jämföra med svenska jakttidningar, som också går ganska bra


Han betonar också att man inte utifrån ett svenskt perspektiv bör göra alltför radikala tolkningar om amerikaners vapenintresse utifrån statistiken. Majoriteten av tidningar som ökat har också de tonvikt vid jakt.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Skolor i Arkansas beväpnar lärare med dolda vapen 20130811

måndag 26 augusti 2013

Recension: "Savage Continent" - Keith Lowe

Nästan hela den värld vi idag lever i har formats av konsekvenserna av andra världskriget - världshistoriens största och värsta men också mest omtalade krig, skildrat i otaliga böcker, filmer och TV-serier, där den stora konflikten mellan de allierade och axelmakterna och segern över nazisterna (och japanerna) 1945 oftast står i fokus.

I sin bok "Savage Continent" berättar historikern Keith Lowe om den betydligt mindre kända fortsättningen - om situationen i Europa mellan 1944 och 1949; en tid av misär, folkomflyttningar och fortsatta etniska och ideologiska konflikter i Östeuropa och Sydeuropa där flera tusen dödades långt efter krigets formella slut. Men även i Västeuropa skulle landsförrädare och tysksympatisörer utsättas för folkmassornas uppdämda vrede.

Om dessa saker finns det sedan tidigare forskning, men mest om förhållandena i de enskilda nationerna: om misären i det besegrade Tyskland, kommunisternas maktövertagande och staliniseringen av Östeuropa, de baltiska ländernas hopplösa motståndskamp, massakrerna i Jugoslavien, judarnas situation efter kriget och kalla krigets början.

Keith Lowes bok är dock den första att ge en övergripande bild av situationen i hela Europa, något han gör på ett kunnigt och välbalanserat sätt - där alla sidors perspektiv får plats. Han beskriver en kontinent i kaos och berättar en historia som nästan gick oss svenskar - tack vare att vi undkom att drabbas av kriget på nära håll - helt förbi. Lowe gör också upp med den förenklade historieskrivningen om andra världskriget utan att förfalla till egen historierevisionism eller egna historieomdanande förenklingar. Av dessa orsaker är boken mycket läsvärd och här följer därför min recension.



Europa efter kriget: en kontinent i kaos:


1945 var Hitler död men Europas framtid fortfarande osäker och stora delar av kontinenten präglades av kaos. Europa - i synnerhet i öst - hade slagits sönder genom tyskarnas och sovjetmaktens respektive invasioner, som båda hade använt "den brända jordens taktik" som gick ut på att hellre förstöra så mycket som möjligt, än att låta detta falla i fiendens händer.

Därtill befann sig Europa också i ett mänskligt kaos med splittrade och saknade familjemedlemmar. Den grupp som märkte av detta tydligast var givetvis judarna - där enskilda judar efter kriget många gånger kunde upptäcka att -ingen- från deras tidigare liv innan nazismen och innan kriget, fanns kvar.

I Europas städer fanns efter kriget också hundratusentals föräldralösa barn som strök omkring på gatorna och skapade otrygga miljöer, och därtill ägde också enorma folkförflyttningar rum - förflyttningar som av olika orsaker börjat redan under kriget men vars konsekvenser kom att märkas i synnerhet efteråt. Dels de många flyktingar som frivilligt flydde från öst mot väst - för att hellre hamna i händerna på västmakterna än Sovjetunionen, och dels de många tvångsförflyttningar som ägde rum, både under och efter kriget.

Därtill hade hungersnöd drabbat Europa. Brist på importerad kost som kaffe och bananer märktes tydligt, men också direkt svält. I Italien åt man döda hundar på gatorna och tiggde på sätt som de brittiska och amerikanska soldaterna som lett befrielsen av landet bara sett i mellanöstern. Och i hela det krigshärjade Europa - med England som undantag - började kvinnor prostituera sig för mat.

Vedergällning:

Efter kriget rådde förstås också starka känslor av hat- och hämndbegär. Nazismen hade krossats, men känslorna hade inte svalnat, och Keith Lowe berättar om hur vedergällning mot tyskar kunde ta form. I Östeuropa kunde den vara brutal - dels den sovjetiska militärens vedergällning som alla fruktade. Men även folkpöblar kunde ge sig på civila tyskar, och i te x Polen och Tjeckoslovakien sattes läger upp där man spärrade in civila tyskar som hämnd för allt nazisterna gjort under kriget. Behandlingen kunde vara mycket grym - och när Tyskland sedan kom att utreda detta, började det på somliga håll pratas om en "Förintelse av tyskar". Keith Lowe förklarar att man inte bör blunda för det som drabbade de civila tyskarna efter kriget (vilket han heller inte gör) men fortsätter med att förklara att allt måste ses i ett perspektiv, och att det nazisterna systematiskt och övergripande gjort var värre.

Andra som drabbades var de olika kollaboratörer som arbetat för nazisterna. Faktum var nämligen att Nazityskland inte hade kunnat göra allt som gjordes utan hjälp från sympatisörer i Europas enskilda länder - och tusentals sådana existerade. Efter kriget behandlades dessa som landsförrädare av den allra värsta sort - både i Öst och i Väst.

Även kvinnor som legat med tyska militärer (vilket var vanligt förekommande, och undersökningar visar att den tyska militarismen var attraherande) betraktades som förrädare, rakades på sina huvuden och tvingades att offentligt marschera nakna genom städerna - vilket i synnerhet skedde i Frankrike. Somliga protesterade mot dessa saker och hävdade att kärlek inte hade några nationsgränser, och när den franska skådespelerskan Arletty fängslades 1945 för sin förbindelse med en tysk officer sa hon:

"My heart belongs to France, but my vagina is mine."

Keith Lowe fortsätter att på olika sätt beskriva hur hämnden kunde ta sig uttryck, men ger också många orsaksförklaringar till varför hämndaktionerna ägde rum (och noterar bland annat att det land som bäst klarade av att förhindra hämndaktioner och vedergällning var Norge). En del av hämnden gjorde att människor kände att de äntligen fått makt över sin egen situation, andra hämndaktioner ägde rum helt enkelt därför att man inte trodde att de statliga rättsväsenden som började byggas upp, skulle skipa rätt ifråga om krigsbrotten. I Italien lät exempelvis de kommunistiska partisanerna inte överlämna tillfångatagna fascister till de Allierade utan ville avrätta dem på egen hand.

Tvångsförflyttningar, etniska rensningar, inbördeskrig och kallt krig:

Under kriget var judarna den i särklass hårdast drabbade gruppen, och även efter kriget skulle antisemitismen fortsätta på många håll, i synnerhet i Östeuropa. Judar som befriats från nazisternas våld av sovjetsoldater var till en början gentemot dessa djupt tacksamma, men insåg snart att de ryska soldaterna många gånger hade samma attityd mot dem som tyskarna haft.

Men judarna var inte den enda drabbade gruppen, och efter kriget blev också andra etniska grupper hårt åtgångna. I Polen pågick en utrensning av etniska ukrainare,  som hämnd för att en grupp ukrainare under kriget anslutit sig till nazisterna - därefter följde såväl tvångsdeporteringar som tvångsassimilering av polska ukrainare.


Stormakterna lät också en del av Östra Tyskland tillfalla Polen, som kompensation för kriget. Polen började då en tvångsförvisning av miljoner tyskar som tvingades lämna området och under svåra omständigheter åka till Östtyskland. De Allierade förstod att tyskarna inte kunde vara kvar i Polen, men sa nej till tvångsförflyttningar - vilka dock likväl fortsatte. Därefter "poleniserade" man den del man fått sig given och bytte ut de hundraåriga tyska namnen på platser till polska och förbjöd tyska som språk. Lowe förklarar att det i efterhand är lätt att fördöma detta agerande, men att även detta måste betraktats utifrån vad polackerna själva fått uppleva under kriget. Han konstaterar också att tyskarna var hatade i hela Europa, och det enda land som välkomnade tyskar, var Tyskland - där man också argumenterade för att tyskarna också borde betraktas som just offer för nazismen.

Konflikterna efter kriget skulle på andra håll bli väldigt blodiga. I Italien hade kriget handlat om så mycket mer än bara en befrielsekamp mot nazisterna. De kommunistiska partisanerna slogs visserligen mot nazisterna, men internt krigade man också mot fascisterna och drev en klasskamp mot kapitalisterna, och efter kriget började man attackera poliser (dels som hämnd för att polisen tidigare stött fascisterna), mörda affärsmän, fackledare, präster som predikat mot kommunismen etc.

I Jugoslavien, där olika grupper krigat utifrån otaliga religiösa och etniska utgångspunkter dödades efter kriget tusentals, som sköts och dumpades i massgravar när Tito skulle ena landet under kommunismens banér (konflikterna skulle som bekant sedan blossa upp igen under 1990-talet).

Skillnaden mellan Väst och Öst:

Det fanns också stora skillnader mellan Väst- och Östeuropa - skillnader som i och med andra världskriget blev tydligare än någonsin. 

I västra Europa backades återuppbyggnaden upp av västmakterna (USA och Storbritannien) - som dels stödde demokratiska system och hjälpte Europa ekonomiskt, men som också garanterade stabilitet i en tid- och på en kontinent präglad av ideologisk oro.

Runtom i Europa fanns kommuniströrelser som under kriget kämpat mot Hitler (och många gånger gjort viktiga insatser som väst i sin historieskrivning förringat) men som likväl hade sin lojalitet hos Stalin - inte hos väst, och som stridit inte bara mot nazisterna utan också för en kommunistisk revolution. Efter kriget tonade ledarna för de flesta av Västeuropas kommunistpartier ner revolutionsretoriken -  och även om "mini-revolutionärer" gjorde terrorattentat och mördade i länder som Italien och Frankrike, så utgjorde de (med facit i hand) inga hot mot Västeuropas demokratier. Orsaken till detta berodde delvis på att de på parlamentarisk väg aldrig blev tillräckligt starka för att gripa regeringsmakten - men också på att USA:s och Storbritanniens militära närvaro helt och hållet omöjliggjorde ens tanken på revolutionära maktövertaganden - vilket ledarna för kommunistpartierna i Italien och Frankrike snabbt förstod.

Annorlunda var det i länder som Jugoslavien och Grekland, där Västmakternas styrka var betydligt mindre - och konflikterna och blodbaden efter kriget heller inte förhindrades. Grekland hade visserligen erövrats av britterna, och Stalin
nöjde sig med 10% för Sovjetunionens räkning. I praktiken var dock de Stalin-sympatiserande partisanerna i landet väldigt starka och snart skulle konflikt bryta ut med en av Storbritannien stödd högerregering och de Stalin-lojala partisanerna.

Grekland skulle kastas in i inbördeskrig och Storbritannien (och senare USA) skulle kraftfullt ta ton mot kommunisterna, och Truman-doktrinen om att stoppa kommunismens utbredning överallt där den försökte ta makt, skulle ta form - något som emellertid också ledde såväl till att legitima vänsteranhängare fängslades, som till att kalla kriget på allvar tog form.


I Östeuropa spelade kommunistpartier - understödda av hotet från den sovjetiska militärmakten - ut även de liberala krafternas önskan att skapa moderna västdemokratier - i synnerhet skedde detta i Rumänien, som efter kriget utropades till en liberal demokrati, men där kommunisterna steg för steg tog makten och västmakterna gjorde för lite för att ingripa.

I Östeuropas länder välkomnades ofta somliga av kommunisternas reformer (te x landreformer som fördelade storjordbrukens marker till småbrukare) - men detta åtföljdes sedan av en staliniseringsprocess med 5-årsplaner, och system som ofta körde ländernas ekonomier i botten. Därtill följt av en terroriserande statsapparat som skickade tusentals människor till fångläger.

Lowe beskriver också hur Väst- och Öst gick skilda vägar ifråga om tolerans. Västeuropa blev efter kriget en mycket mer tolerant kontinent. Under kriget hade världens regeringar samlats i London och österrikiska bönder hade för första gången träffat svarta, i form av amerikanska soldater. Kaféerna i Paris samlade alla möjliga slags människor och förståelsen- och toleransen för varandra ökade.

I Öst skedde motsatsen. Där förstördes de kosmopolitiska städer som förr hade funnits, och minoriteter marginaliserades och spelades ut mot varandra och gjordes till kollektiva syndabockar. Kriget hade också nästan helt utrotat Östeuropas judiska- och zigenarbefolkning.

Orsakerna till att det blev så beror på många faktorer. Bland annat på att nazisterna varit mycket grymmare i öst än i väst - men det berodde också på skillnaderna mellan de Allierade som byggde upp västra Europa, och de kommuniströrelser och den sovjetiska makt som byggde upp öst. För trots det kommunistiska talet om internationalism, så förespråkade man aktiv förföljelse av minoriteter - både i Sovjetunionen och i Östeuropa - för att på så sätt krossa nationalistiska tendenser och knyta starkare band till Moskva.

Keith Lowes bok är dock ingen hyllningsbok till väst - som i flera avseenden hade en mängd egna brister. Brittisk militär (och Churchill) hade agerat alldeles för oförsiktigt i Grekland och västmakterna stödde där sedan högergerillor som var precis lika grymma och mordiska som partisanerna. Därtill drabbades vänsteranhängare i Västeuropa oförtjänt av nedsättande skepsis pg a rädslan för Sovjetunionen. Många gånger misslyckades västmakterna också med att ge de östeuropeiska folken det stöd de vädjade om - vilket gäller såväl i Rumänien som i motståndsrörelsen på i Baltikum.

Vad Lowe i första hand gör är därför inte att försvara västmakterna, utan att beskriva historien utan att ställa sig på någondera parts sida. Vilket han lyckas väldigt bra med. Men det innebär inte att han ger alla parter rätt i sina anspråk. Vilket historien bevisar att man inte kan göra. Och genom att belysa just historien knäcker Lowe också historiska myter som te x att "tyskarna också utsattes för en förintelse" - men främst den övergripande myten om att 1945 markerade slutet på problemen och början på ett nytt Europa. Så enkelt var det helt enkelt inte.

Några korta kommentarer:

"Savage Continent" är en viktig, och av ovan angivna orsaker också en väldigt bra bok (faktiskt en mycket bättre bok än jag på dessa rader lyckats förmedla - vilket gör att jag känner att den här recensionen snarare misslyckats).

Personligen finner jag den också särskilt intressant för att den faktiskt beskriver vad de Allierade åstadkom i Europa efter andra världskriget. De gjorde inte/försökte inte/och lyckades heller inte med allt - men onekligen gjorde de väldigt mycket för att bygga upp grunderna till det Europa vi idag lever i - något många populärhistoriker idag hellre önskar tillskriva den europeiska unionen. Faktum var dock att USA valde att agera annorlunda än man gjort efter första världskriget. Denna gång valde man att stanna kvar för att stabilisera kontinenten - vilket lyckades där västmakternas militär hade en stark närvaro - men misslyckades där så inte varit fallet.

Men kriget innebar också något annat för Europas del. Europa utgjorde fortfarande händelsernas centrum, men efter kriget var det inte längre europeiska makter själva som styrde utvecklingen - istället skulle man bli skådeplats för ett nytt storpolitiskt spel mellan de två nya rivaliserande supermakterna öster och väster om Europa. Den historien är dock redan välkänd - vad Keith Lowe i sin bok gör är att beskriva perioden mellan andra världskriget och det kalla kriget. Och det gör han som sagt på ett alldeles utmärkt sätt. Här ett klipp från YouTube där Lowe själv berättar om boken:



All historieforskning är viktig - men andra världskriget är förmodligen fortfarande bland de viktigaste historiska områden att utforska. Dels för att det som då hände fortfarande är aktuellt och påverkar så mycket av den tillvaro vi fortfarande lever i. Men också, och inte minst, pg a det Lowe i klippet nämner: det är en historia som fortfarande är levande. Vittnen och människor som var i händelsernas centrum finns fortfarande kvar - men inte särskilt länge till. Därför bör historiker ta detta sista tillfälle i akt att utforska ett kapitel av historien till vilket några ytterst viktiga dörrar snart för all framtid kommer att stängas. "Savage Continent" är ett led i detta, och kan köpas på te x Adlibris eller Bokus.

Syrien och den arabiska våren kapsejsade pg a bristande nationalstater

Daniel Hannan - brittisk konservativ som i stor utsträckning inspirerat mig i min syn på EU - har här en utmärkt artikel om varför den arabiska våren blev ett misslyckande, och vi istället för blomstrande demokratier ser hur länderna i mellanöstern fortfarande präglas av kaos, kupper och bilbomber.

Orsaken till att demokratin aldrig tycks få fäste beror inte på att de är muslimer, konstaterar Hannan, utan på avsaknad av nationalstater. I muslimska länder som Malaysia och Albanien hölls nyligen fungerande val utan att det small några bomber. Problemet med mellanöstern är dock att det är ett område av folk utan någon riktig patriotisk nationalkänsla.

I kampen mot det Ottomanska imperiet under första världskriget, slöt Storbritannien och Frankrike det sk Sykes-Picot-avtalet, där man beslöt att stycka upp imperiet i olika zoner/nationer - vilket gjordes med raka streck på en karta, därav ländernas geografiskt oftast helraka linjer.

Resultatet blev syntetiska nationer utan etnisk eller religiös hopbindande identitet. Vad Sykes-Picot-avtalet gjorde var att skapa regeringar där det inte fanns några nationer. Och problemen har varit uppenbara: i Libanon där ingen enskild grupp haft majoritet, har sekteristiskt våld härjat ända sedan dess. I Syrien och Irak har minoritetsdiktatorer styrt över massorna, och i Egypten (som ändå fungerat någorlunda) finns ingen respekt för motståndarsidan, och politiska rivaler betraktas som fiender, inte som landsmän.

Hannan förklarar sedan att frihet under en fungerande rättsordning är något i princip helt okänt utanför nationalstaternas sfär. Det Ottomanska imperiet - likt alla andra imperier - höll samman pg a att de inte var demokratier. Konstitutionell frihet kräver dock ett visst mått av patriotism, och förmåga att acceptera sina landsmäns beslut även om man inte håller med dessa. Hannan skriver:

To put it another way, democracy functions best within units where people feel that they have enough in common with one another to accept government from each other’s hands.


Det område där demokratin fungerat bäst i resterna av det Ottomanska imperiet är Turkiet, pg att man skapade sig en riktig nation och helt enkelt upplöste det Ottomanska kalifatet och dess imperieambitioner. En sådan situation råder dock inte på andra håll i mellanöstern, och i brist på riktiga nationalstater stärks istället de gränsöverskridande lojaliteterna, vilket i fallet Syrien riskerar att leda till ett totalt shia mot sunni-krig, som riskerar att kasta hela mellanöstern in i ett sekteristiskt blodbad.

Hannan ger inget tydligt svar på vad som är lösningen för mellanöstern. Ett årtionde i Irak visade västs begränsningar och tiden är förstås sedan länge över när väst kunde dana området efter sina egna kartor.

Hans betoning av nationalstaternas vikt för att få demokrati att fungera på riktigt är dock väldigt intressant och går förstås stick i stäv med historielös EU-populism där nationer överlag betraktas som något slags slaggavfall från Nazityskland och gränsöverskridande idéer och imperieambitioner som vägen framåt för fred. Bevisligen har dock demokratin fungerat bäst i just nationalstater där befolkningen haft så många gemensamma nämnare att de känt lojalitet gentemot varandra.

Häromveckan intervjuade jag Daniel Hannan för vår 23:e podcast, där han pratar om EU:s stora ideologiska brister, och varför USA:s konstitutionella ideal är något Europas folk borde föredra. Lyssna gärna.

Källa: The Telegraph

Se även tidigare inlägg:

FNS: Syrien, mordet i Oklahoma 20130825

söndag 25 augusti 2013

San Diegos borgmästare Bob Filner avgår

San Diegos demokratiske borgmästare Bob Filner kommer på fredag att avgå, och ett specialval för att efterträda honom kommer sedan hållas. I juli framträdde tre av Filners supporters i en presskonferens där de krävde borgmästarens avgång på grund av sexuella trakasserier mot kvinnor.

Filner släppte då en video där han bad om ursäkt för sitt beteende:



Ursäkten hjälpte dock inte långt, då fler och fler vittnesmål på Filners beteenden började dyka upp, och nu har han till slut bestämt sig för att avgå pg a att han anser varit sig pressad av en "lynchmobb" att göra detta, vilket NBC här rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Skämten om Weiner fortsätter 20130730

FNS: Syrien, mordet i Oklahoma

Veckans Fox News Sunday handlar om situationen i Syrien, något senator Bob Corker och kongressman Eliot Engel diskuterar. Därefter intervjuas Oklahomas guvernör Mary Fallin, om vansinnesmordet när 3 unga män kallblodigt sköt ihjäl en joggare på öppen gata.

Del 1: Om Syrien:



Del 2: Om mordet i Oklahoma:



Del 3: Paneldebatt om Syrien:



Se även tidigare inlägg:

FtN: Martin Luther King Jr:s dröm - och rasrelationerna i USA 20130825

Joggare i Oklahoma kallblodigt ihjälskjuten 20130821

FtN: Martin Luther King Jr:s dröm - och rasrelationerna i USA

Veckans Face the Nation handlar om firandet av 50-årsminnet av MLK:s tal, såväl som om situationen i Syrien. Kongressman John Lewis och fd utrikesminister Colin Powell medverkar bland andra:



Se även tidigare inlägg:

ABC TW: Syrien, Martin Luther King Jr:s tal 20130825

ABC TW: Syrien, Martin Luther King Jr:s tal

Veckans ABC This Week handlar om situationen i Syrien och 50-årsjubileet efter Martin Luther King Jr:s I have A Dream-tal:

Del 1: Syrien:



Del 2: Om Martin Luther Kings "I have a Dream":



Del 3: Om MLK-talet:



Se även tidigare inlägg:

MtP: Den Amerikanska drömmen 20130825

MtP: Den Amerikanska drömmen

För 50 år sedan höll Martin Luther King Jr sitt berömda "I have a dream"-tal. På NBC:s Meet the Press intervjuas en rad svarta, och andra minoritetspolitiker om arvet efter Martin Luther King Jr. Man diskuterar också dagens amerikanska drömmar, och vår tids medborgarrättsfrågor.

Del 1:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Del 2:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Del 3:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

50-årsfirandet för Martin Luther King Jr:s berömda tal börjar 20130825

Vita Huset överväger alternativen i Syrien

Vita Huset överväger vilka alternativ som finns för att agera i Syrien. Försvarsminister Chuck Hagel har förklarat att USA:s militär har alternativ att kunna agera militärt om president Obama ger ordern, samtidigt varnar den syriska regeringen USA för att ingripa och anklagar rebellerna för att använda kemiska vapen.

Balansgången för USA är svår, men här diskuteras alternativen på Fox News:



Här diskuteras saken också på NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Syrisk regimattack med kemiska vapen 20130823

Varför Vita Huset motsätter sig syrisk intervention 20130821

50-årsfirandet för Martin Luther King Jr:s berömda tal börjar

Den 28 augusti 1963 hölls Martin Luther King Jr:s berömda marsch i Washington D.C där han också höll sitt historiska "I have a dream"-tal. Idag börjar en veckas firande av denna milstolpe i amerikansk historia - ett firande som givetvis får extra krydda av att landets nu sittande president är svart.

Under Obama-kampanjen 2008 brukade man säga att "Rosa Parks sat, so MLK could walk, MLK walked so Barack could run" - en sanning denna vecka verkligen påminner om, och på onsdag kommer president Obama också att tala, då på dagen 50 år efter MLK.

Firandet har nu börjat och kommer nu att pågå under en veckas tid. Här rapporterar NBC om firandet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här intervjuar DN förövrigt kongressman John Lewis, som själv var med och talade den där dagen för 50 år sedan.

Uppdateringar följer...

Se även tidigare inlägg:

Nyupptäckt inspelning med Martin Luther King Jr från 1960 20120823

lördag 24 augusti 2013

Robert Bales döms för mord på civila afghaner

Sgt. Robert Bales har dömts till livstids fängelse utan möjlighet till benådning, för sina mord på 16 civila i Afghanistan 2012. NBC rapporterar här om saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Afghaner är missnöjda med straffet, vilket från deras perspektiv är lätt att förstå. Ur ett amerikanskt perspektiv är dock en livstidsdom utan möjlighet till benådning ett väldigt hårt straff. Här rapporterar NBC dock om afghanernas frustration över domen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Personligen anser jag att Robert Bales fick det straff han förtjänade. Ifråga om dödsstraff tillämpar USA det straffet alldeles för ofta, men däremot är man inte på samma löjligt låga nivå ifråga om rättsförståelse som Afghanistan. Afghanernas invändningar går på ett personligt plan att förstå - men någon hänsyn till Afghanistans lagar och syn på saken bör USA givetvis inte ta. Denna dom är därför också den - i likhet med domen mot Bradley Manning, och en rad andra domar amerikanska domstolar utfärdat ifråga om militärrelaterade brott - en väl avvägd dom.

Se även tidigare inlägg:

Åtal mot Robert Bales väntas i veckan 20120319

Stor misstro mellan president Karzai och USA 20120316

Amerikansk soldat dödar oprovocerat 16 civila afghaner 20120311