onsdag 9 februari 2011

McCain, Lieberman och Graham om Egypten

Senatorerna John McCain, Lindsey Graham och Joe Lieberman intervjuas här tillsammans på Fox News från säkerhetskonferensen i München om situationen i Egypten där de förklarar att USA måste stödja demokratin i Egypten, samtidigt som Egypten med Mubarak likväl varit en viktig allierad. Nu är det dock dags att gå vidare. Det är en sevärd intervju där de förklarar de svåra med maktrealism kontra demokratisk idealism och att man helt enkelt i en ofullkomlig värld ibland måste hitta balansen. En iakttagelse jag anser vara mycket sund.

De kommenterar också Storbritanniens premiärminister David Camerons uttalande om multikulturalism. De förklarar att man inte kan blunda för hur saker och ting är.

De kommenterar också vad amerikanskt nationsbygge i te x Afghanistan innebär och förklarar att det inte handlar om att skapa USA-jeffersonska demokratier, utan att skapa stabila läner med demokratier anpassade efter respektive lands kultur. Också mycket sunt.

Alla senatorer imponerar men John McCain märks tydligt och det märks också att han, när han har lugn och ro att prata om saker han känner för har god insikt i saker och ting och en förmåga att dra rätt slutsatser i svåra situationer. Barack Obama må vara historieprofessor och tillhöra en generation där man gjorde sig häftig genom att kunna prata bra (vilket är fallet i de flesta akademiska miljöer). John McCain däremot tillhör en generation där man vann respekt genom att tjäna sitt land och uthärdade tortyr och fångenskap utan att släppa sina grundläggande övertygelser. Hans erfarenheter ger också en klarare förståelse för många saker där Obama oftast snurrar bort sig själv pga sin kombination av vänsterteorier och bristande livserfarenheter.



Se även tidigare inlägg:

FtN: Egypten 20110208

Obama, Egypten och svensk kritik 20110206

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra blogg. Måste fråga: kan det verkligen stämma att obama varit historieprofessor?

/F

Ronie Berggren sa...

Nä, han var professor i konstitutionell juridik - vilket i USA innefattar en stor portion historiskt kunnande, men någon ren historieprofessor var han inte. Mitt misstag.

Obama tillhör dock den liberala falang som anser att konstitutionen är ett levande dokument vars innehålls innebörd måste anpassas efter rådande omständigheter - omständigheter som författningsfäderna inte tog, och heller inte hade någon möjlighet att ta i akt när de skrev dokumentet. Och att samhället idag står inför helt andra utmaningar än man gjorde i slutet av 1700-talet. Idag är den totalitära statsmakten inte samma hot mot individer som den var då - hoten kommer idag från andra håll, från storföretag etc.

Det låter i teorin som en sund idé - men i praktiken gör det att de spärrar som effektivt förhindrat USA att gå samma väg som Europa från att försvinner.

De konservativa däremot tillämpar vad de kallar en strict constructionalism, som innebär att konstitutionen betyder vad den säger att den betyder.