torsdag 17 mars 2011

Tony Fratto om Obamas respons på världskriserna

Bushs biträdande presstalesman Tony Fratto intervjuas här på MSNBC och kommenterar Obamas tama respons på de rådande världskriserna:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Jag anser att Obama agerat alldeles för tamt, såväl gällande Libyen och händelserna i mellanöstern - men än mer gällande händelsen i Japan. Obama är inte neokonservativ, och demokratisering av mellanöstern var inte hans utrikespolitiskt första prioritet (hans första utrikespolitiska prioritet var att förhandla med skurkregimerna ifråga, inte att störta dem). Den inställningen skulle kunna kritiseras ideologiskt - men det är ett strategiskt beslut varje president har att förhålla sig till där det inte går att säga så mycket om de av den ena eller andra anledningen väljer en annan väg. I fråga om Japan handlar det dock inte om strategiska alternativ: USA är Japans främsta allierade - och Japan är USA:s främsta allierade i Asien, varför Obamas respons på katastroferna borde ha varit tydligare.

Efter 9/11 fick president Bush fullt stöd av premiärminister Koizumi i kampen mot terrorismen, där den sistnämnde försvarade uttrycket "ondskans axelmakter" och förklarade att Japan helt stod på USA:s sida i de utmaningar som väntade. 9/11 var den största attacken mot USA sedan Pearl Harbor och andra världskriget. Den pågående katastrofen i Japan är för dem den största sedan andra världskriget, och USA:s stöd bör vara lika solitt som Japans stöd i samband med 9/11. Naturligtvis är USA:s stöd solitt och alliansen länderna emellan är tämligen oberoende av vilka regeringar som styr - men Obama har inte agerat vare sig lika kraftfullt eller tydligt som han borde göra. Han borde ha gjort (eller göra) en utarbetad plan på breda amerikanska hjälpinsatser, och sedan presentera dessa i ett tal specifikt om katastrofen ifråga. Ett sådant tal uppbackat med aktiv handling vore oändligt mycket viktigare än det tal till muslimvärlden som Obama höll i Kairo 2009. Det har han dock inte gjort.

Vilket kan sättas i jämförelse med Bushs solida stöd till USA:s allierade - ett stöd som gällde i vått och torrt. Obama har inte varit lika tydlig i sitt stöd vare sig till Israel eller till Japan. Istället har han vurmat för varma relationer med Europa (som till stora delar inte ens nämnvärt gillar USA) och betonat vikten av att förhandla med skurkstater som Iran (som helt uppenbart hatar USA) - snarare än att värna relationerna med de länder som på riktigt faktiskt är USA:s nära vänner. Det är mycket beklagligt.

Se även tidigare inlägg:

Japaner rädda för radioaktiv strålning 20110317

Inga kommentarer: