Skepsisen mot EMU ökar runtom i Europa. Här skriver Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi vid IIES, Institutet för internationell ekonomi på DN-debatt om varför han anser att Sverige bör vänta med euron. 2003 röstade han för euron men sedan dess har EU övergett Maastrichtfördragets förbud mot att lösa ut länder med svaga statsfinanser, och om förbudet inte återinförs återstår enligt Lindbeck nu bara antingen en centralisering av finanspolitiken eller upplösning av valutaunionen.
Här skriver också SVD om hur Italien och Irland, enligt en färsk rapport, har bäst skäl att lämna euron.
Och här kritiserar på SVD Brännpunkt Robert Nilsson, professor vid Stockholms Universitet, EU:s cyniska förbud mot snus - trots att statistik visar att Sverige - det land där man röker minst och snusar mest - har lägst andel tobaksrelaterad sjukdom.
Det rådande EU-kritiska skeendet är givetvis ett viktigt uppvaknande. Det främsta skälet till att lämna, inte bara euron, utan hela EMU-projektet - är dock i första hand inte ekonomiska orsaker, utan mycket mer grundläggande orsaker än så: frihetliga.
EU undergräver - inte minst genom EMU - europiska folks nationella självständighet. Något som görs på den post-krigs-konstruerade premissen att EU räddat Europa från ett ett tredje världskrig, medan sanningen är den att Europa räddats från ett tredje världskrig pg a att andra världskriget i kombination med en del andra faktorer satte punkt för eran av europeisk imperialism - och istället fokuserade på nationers rätt till självständighet.
Det sistnämnda undergrävs sakta men säkert av EU-projektet, som stegvis bygger upp unionen på precis samma utgångspunkter som de europeiska kolonialmakterna en gång byggde upp sina egna imperier. Och det är huvudorsaken till att vara emot EU och EMU.
För övrigt rekommenderas vår poddcast om EU och EMU - där EU-projektets ideologiska grunder jämförs med USA:s ideologiska grunder. En viktig skillnad alla intresserade av debatten borde reflektera lite mer över, än vad som för närvarande görs. Här är podden från den 25 juni:
Nyhetspodd 8: En jämförelse mellan EU och USA 20120625
Se även tidigare inlägg:
Ett växande EU/EMU-motstånd 20120707
Nyhetspodd 8: En jämförelse mellan EU och USA 20120625
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar