torsdag 2 augusti 2012

Militant islamism allt tydligare bland Syriens oppositionsstyrkor

Bashar Assad-regimens folkmord går inte att ursäkta. Men givetvis har alla rebeller inte rent mjöl i påsen - i likhet med såväl Egypten som Libyen. Alla Assad-motståndare är inte demokrativänner med tro på västerländska frihetsideal: där finns även salafi-jihadister - och dessa har redan börjat visa sina mörka sidor, vilket lett till att kristna nu flyr Syrien, in till Libanon. Något Der Spiegel skriver om i denna artikel.

Och här har TIME en artikel som mer utförligt beskriver de jihadistiska grupper som börjar bli allt mer synliga bland den syriska oppositionen. Dessa vill bli fria från Assad-regimens tyranni, men själva upprätta en "fri" islamisk stat.

Här skriver också DN om den film som spridits på nätet, där rebeller dödar vad som med stor sannolikhet är fyra Assad-regim-trogna fångar. De avrättas samtidigt som folkhopen ropar: "Allahu akbar". Här är klippet:



Avrättningen har givetvis fördömts av en rad människorättsorganisationer.

Vad som står klart är givetvis att övergrepp begås från båda sidor. Jag har inte hängt med i detalj i det syriska inbördeskriget, men däremot har jag i hyfsad utsträckning hängt med i den amerikanska politiken om konflikten. Och precis som vid otaliga andra tillfällen i mellanöstern, så står det allt tydligare att USA haft och har en röst som sedan första början fått saken rätt.

John McCain har ihärdigt förklarat att Obama-administrationen gör alldeles för lite i Syrien (och innan dess i Libyen etc). McCain menade att en snabb intervention vore det bästa - om inte skulle grupper som Al Qaida ta sig in och börja ta över striderna. Konflikten i Syrien har pågått i ungefär ett års tid - och det är precis vad som nu tycks börjat ske. Och det gör det plötsligt mycket svårare för väst att helhjärtat kunna stödja oppositionen, hur mycket man än motsätter sig blodspillan.

Källor: Time, Der Spiegel, DN, DN, DN

Se även tidigare inlägg:

John McCain om dådet i Colorado, situationen i Syrien 20120723

Inga kommentarer: