onsdag 2 januari 2013

GOP godkänner budgetuppgörelsen

Trots en del invändningar från topprepublikaner som Eric Cantor - som också röstade nej, så godkände det republikanska Representanthuset igår Senatens budgetuppgörelse med 257 mot 167 röster. 167 demokrater och 85 republikaner röstade ja, mot de 151 republikaner och 16 demokrater som röstade nej.

Bland de republikaner som röstade ja, fanns dock Husets ordförande John Boehner, såväl som budgetkommitténs ordförande och fd VP-kandidat Paul Ryan.

Således lyckades USA i sista sekund, och under den 112:e Kongressens sista agerande, undvika att falla ut för det omtalade budgetstupet. Nu kommer dock förhandlingar om nedskärningar att fortsätta, och problemet är bara skjutit in på framtiden. Likväl ger beslutet givetvis andrum. Och den akuta krisen är över.

Vad John Boehners, och i synnerhet Paul Ryans ja-röster visar, är dock att de är konservativa republikaner av exakt rätt slag. Paul Ryan är ingen extremist av det slag Obama-kampanjen i höstas försökte framställa denne. Han bara en konservativ politiker med mycket tydlig förståelse för att USA måste bryta demokraternas keynesianska liberala inflytande, men göra detta på ett ansvarsfullt sätt. Medan Eric Cantor är mer hetlevrad - och förmodligen mindre insatt i konservativ ekonomisk filosofi än Ryan.

Källor: New York Times, Politico

Se även tidigare inlägg:

Budgetuppgörelsen... Houston we have a problem... 20130101

Inga kommentarer: