fredag 10 januari 2014

Delstaten "Jefferson" - kampen för USA:s 51:a delstat

I södra Kalifornien och norra Oregeon finns en självständighetsrörelse som vill bryta sig loss och bilda USA:s 51:a delstat - Delstaten Jefferson. Rörelsen har existerat sedan 1941-talet när borgmästare Gilbert Gable från Port Orford, Oregon hotade att bryta sig loss under en process när man försökte få statsbidrag till vägbyggen för att kunna utnyttja "delstatens" många naturresurser.

Rörelsens arbete avbröts i och med USA:s inträde i andra världskriget, men dog inte utan lever fortfarande kvar. Peter Laufer, professor i journalistik vid University of Oregon, som skrivit boken "The Elusive State of Jefferson: A Journey through the 51st State" skriver också här i Los Angeles Times om rörelsens nutida existens.

Befolkningen i stora delar av norra Kalifornien anser att södra Kalifornien stjäl deras naturresurser, pådyvlar dem för många regleringar och att det lett till den recession området nu befinner sig i och att de därför skulle klara sig bättre utan storstäderna i söder. De vill därför bryta sig loss och bilda delstaten Jefferson; en delstat kretsande kring individualism, frihet och eget ansvar.

Statistik visar dock att området får 20 miljoner mer i skattepengar än de betalar - likväl lever drömmen kvar och Siskiyou Board of Supervisors röstade med 4 mot 1 röst för ett utträde ur Kalifornien. Mer än en dröm är detta dock inte. För att ett utträde ska ske måste detta godkännas både av delstatsparlamentet i Kalifornien såväl som i den amerikanska Kongressen - vilket av otaliga anledningar aldrig kommer att ske (I Kongressen bl a pg a att demokraterna aldrig kommer att acceptera två nya senatorer från en röd delstat som befolkningsmässigt skulle vara i princip icke-existerande).

Författaren avrundar artikeln med att konstatera att de saker oberoende-rörelsen pratar om är värt att lyssna på, och rörelsen skapar en kanal för folk att uttrycka sina frustrationer. Däremot är drömmen inte förankrad i verkligheten och USA behöver inte ännu en ny fråga som splittrar nationen. Vad Kalifornien och övriga nationen istället borde göra, vore att hjälpa till att göra området till en inkomstbringande turistindustri. Och namnet Jefferson, som ju är ganska uttjatat, borde de överge till förmån för något annat, som te x Garbo>. Det om något skulle väl visa att de ville hålla sig för sig själva.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

"Den Amerikanska Högern" - Martin Gelin 20120822

Inga kommentarer: