fredag 24 januari 2014

Norska FrP kräver ursäkt av Obama

Obama nominerade i september en ny ambassadör till Norge - George James Tsunis, grundare, ordförande och VD för Chartwell Hotels, LLC. Dennes Norge-kunskaper tycks dock vara marginella, och vid ett senatsförhör för att kunna godkänna Tsunis, frågade John McCain hur denne såg på norska Fremskrittspartiet. Tsunis gjorde då tydligt dels att han såg partiet som ett "hat-parti" och dels att han inte visste att de ingick i den norska regeringen. Han sa att FrP var -

"marginaliserade element som spyr ut sitt hat" och att den norska regeringen varit "snabb med att fördöma dem". Han hade helt missat att partiet ingår i regeringen, skriver NT.se.


Här är klippet från senatsförhöret:FrP:s rättspolitiske talesman Jan Arild Ellingsen kallar det oacceptabelt och en provokation:

-Jag väntar mig faktiskt att den amerikanske presidenten ber FrP och Norge om ursäkt, säger han till norska TV2.


Mer om George James Tsunis kan läsas här.

Vad detta visar är förstås att amerikanska ambassadörskap fortfarande i många avseenden är ämbeten som delas ut som politiska belöningar för trogen tjänst till den president och det parti som styr Vita Huset, snarare än utifrån expertkunskap. En ganska förlegad syn på ett uppdrag som ändå är så pass viktigt.

UPPDATERING:

Här skriver Fox News också om saken och konstaterar att Tsunis fick ännu fler saker fel. Han hävdade vid ett tillfälle att Norge skulle ha en president. Fox News får dock själv en sak framställt på ett helt felaktigt sätt när man skriver:

In 2011, one of the Progress Party members, Anders Behring Breivik, killed 77 people when he bombed government buildings in Oslo and carried out a mass shooting. He was booted out of the party for not paying dues.


Att koppla Breivik till partiet är minst sagt missvisande - i synnerhet för en amerikansk publik som förstås inte kan någonting alls om Norge eller Skandinavien.

Källor: Aftenposten, NT.se, GreekNewsOnline, SVD

Inga kommentarer: