lördag 18 januari 2014

Exekutionsplutoner övervägs vid dödsstraff

USA har fått problem med att implementera sina dödsstraff efter att en rad läkemedelstillverkare av etiska skäl valt att sluta sälja de mediciner som brukar användas. Avrättning genom injektion har också diskuterats utifrån ett humant perspektiv då det vid flertalet tillfällen framkommit att dödsstraffmetoden och ämnena ifråga inte alls varit lika smärtfria som man trott.

I torsdags avrättades i Ohio Dennis McGuire för våldtäkt och mord på en 22-årig kvinna 1989. Hans advokater hade dock länge försökt få dödsstraffet uppskjutet i fruktan för att det nya ämnet som användes skulle orsaka plågor. Så blev också fallet - och McGuires familj som var där för att bevittna avrättningen fick se McGuire kämpa i hela 19 minuter innan han till slut avled. Här rapporterar NBC om saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyMcGuires familj har nu beslutat att stämma Ohios Department of Rehabilitation and Corrections “to make sure that this procedure is not utilized on anyone else ever,” meddelade familjens advokat Jon Paul Rion till NBC. Här rapporterar Fox News om den saken:I Utah finns exekutionspluton som alternativ vid dödsstraff och lagförslags har lagts fram för detta även i Missouri och Wyoming. Bäst vore givetvis om USA avskaffade de delstatliga dödsstraffen - men däremot behöll dödsstraff på federal nivå för att brukas mot massmördare och terrorister.

Källor: NBC, SVD

Se även tidigare inlägg:

Dödsstraffet tappar mark i USA 20131230

Inga kommentarer: