onsdag 22 juli 2015

4 år sedan terrordådet på Utøya

Det är idag 4 år sedan terrordådet på Utøya i Norge. När Anders Behring Breivik utklädd till polis sköt ihjäl 69 personer på socialdemokraternas ungdomsläger på ön. Dessförinnan hade han sprängt en bomb i det norska regeringskvarteret där 8 personer mördades.

Breivik var en sk ensamvarg, som förfäktade en hopsnickrad variant av kontra-jihadism, där han såg Islam som det stora hotet mot väst. Men menade att det hotet hade växt till pg a den kulturmarxistiska vänstern som utövade sin makt genom socialdemokraterna. En orsak som i hans tankevärld legitimerade illdådet.

I samband med dådet var den kulturvänster (som faktiskt existerar) snabbt ute med att betona att Breivik var en del av en större komplott, och en produkt av den islamkritiska miljön som växt fram i Västvärlden. En kristen variant av en Usama Bin Laden.

Vänstern hade förstås fel. Anders Behring Breivik skilde sig markant från Bin Laden och vår tids salafist-rörelser. Han hade inga kyrkor som backade upp honom, inga kristna som massanslöt sig till den rörelse han ville skapa. Hans manifest har inte sålt särskilt bra, och ingen av de islamkritiker han citerar i sitt manifest stöder hans dåd, vare sig i teori eller praktik.

Breivik var en enskild galning - ingenting annat. Vilket skiljer honom från Usama Bin Laden, Abu Bakr Al Baghdadi, Ayatollah Khamenei etc. Som har nationer, rörelser, folkslag och tusentals anhängare även från väst bakom sig. Och som bygger sina illdåd på specifika hänvisningar till andra religiösa tänkare och islamiska primärkällor.

Något Breivik inte kom i närheten av.

I september 2011 skrev jag följande artikel i Allehanda.se om skillnaden.

Se även tidigare inlägg:

Våldsdådet i Charleston, Anders Behring Breivik och självföraktande västerländsk media 20150625

Inga kommentarer: