måndag 27 juli 2015

Pakistans hemliga fängelser för talibaner

Obama-administrationen arbetar fortfarande för att få den amerikanska Guantanamo-basen nedstängd. En bas, som enligt Obama-administrationen och världens vänster är en symbol för förtryck och övergrepp och som därför fungerar som ett propagandaverktyg för Al Qaida och ISIS.

Guantanamo-basen är idag ett högfungerande fängelse för terrorister, skydliga till- och potentiella att utföra dåd som 9/11-attacken. Det är just den slags fängelse väst behöver; där man under flera år släppt- och arbetat för att kunna släppa fångar som -inte- hör hemma där.

Somliga fångar har varit oskyldiga, vilket med rätta kritiserats, och somliga fångar har suttit där för länge utan att någon juridisk process kommit igång, vilket också med rätta ska kritiseras.

Men USA:s Guantanamo-läger är inget exempel på förtryck, det är inget modernt "Gulag-läger", som någon FN-tjänsteman en gång sa, utan på en fungerande interneringsverksamhet i kriget mot terrorismen. Ett verkligt krig, mot verkliga fiender.

Västvärldens allierade i kriget mot islamisk terrorism är betydligt mindre nogräknade. Saudiarabiens tortyr är välkänd - mindre omtalade är dock Pakistans hemliga fängelser där man torterar talibaner.

Här skriver emellertid New York Times om den saken.

Pakistans generaler trappar för närvarande upp sin kamp mot talibanerna. Samtidigt har rapporter läckt ut om Pakistans fängelser - 43 hemliga interneringscenter - där misstänkta talibaner och Al Qaida-krigare hålls fångna. Unga män som misstänks kan hämtas mitt i natten från sina familjer.

Ibland kan mödrarna efter flera månader få träffa sina söner, men oftast får de vetskap om dem i samband med att de dött och familjen ombeds hämta den kvarvarande kroppen.

2100 anmälningar om övergrepp har skickats till Högsta Domstolen i Peshawar. En av anmälingarna har gjorts av en man från stamområdet Kurram, som till en distriktsdomstol berättat att tre av hans söner som arresterats i Kohat dött under fångenskapen. Han vågar dock inte väcka åtal mot militären i rädsla för att den som som fortfarande sitter fängslad då ska dödas.

Detta är pakistansk militär och dess kamp mot terrorismen. Betydligt brutalare än den amerikanska. Men amerikanska myndigheter har haft kännedom om den pakistanska militärens förehavanden, och gett, om inte sitt godkännande, så likväl sitt indirekta medgivande eftersom bistånd till Pakistan fortsatt pumpas in. Något som uppdagats av Edward Snowdens dokument. Amerikanska UD säger dock att de är kritiska till Pakistans militär och varnat för att övergrepp kan komma att leda till begränsat amerikanskt militärt stöd.

I synnerhet i västra Pakistan finns kritiska röster mot militärens metoder. Men militärdomstolarna runtom i landet har stor makt och har långt i från en västerländsk standard. Därtill har kampen mot talibanerna fått bredare stöd efter en stor talibanattack i december, vilket gör att frågor om mänskliga rättigheter skjuts undan ytterligare. New York Times skriver om fängelserna:

By several accounts, conditions at the internment camps can be brutal. One former detainee from Swat said he had been thrashed with barbed wire, reduced to eating soap because he was fed so little and forced to give false testimony against other detainees in court.


Artikeln konstaterar dock att många av dem som arresteras faktiskt har kopplingar till talibanerna, och att det gör att de inte har några mänskliga rättigheter. Jamaluddin Shah, hög civil ämbetsman i Kohat, försvarar militären och säger:

“Have you seen them slaughtering people and distributing those videos?” med hänvisning till talibanernas avrättnings-videoklipp. “Do you think they deserve any human rights?”


Ett fel gör förstås inte det andra rätt. Därför är urskillingslös tortyr av talibaner fel. Men på samma grunder är också kritiken mot Guantanamo-basen felaktig. Terroristmisstänkta talibaner bör arresteras, Al Qaida- och ISIS-terrorister bör tillfångatas och låsas in. Men inte i hemliga pakistanska fängelser, utan i öppet redovisande sådana med mediabevakning, juridiska försvarare och en politisk process som hela tiden bollar frågorna om säkerhet kontra individuella rättigheter och mänskliga rättigheter mot varandra.

En plats som Guantanamo.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Vita Huset fortsätter planera stängning av Guantanamo-basen 20150727

Inga kommentarer: