torsdag 9 juli 2015

Den första primärvalsdebattens troligaste deltagare

Den 6 augusti hålls republikanernas första primärvalsdebatt som anordnas av Fox News i samarbete med Facebook (kan sägas att Fox News under 2012 års valcykel var den helt överlägset bästa debattvärden).

I år finns dock rekordmånga kandidater, som alla omöjligt kan få plats på en scen om det ska bli någon debatt där något alls mer än hej och hejdå, ska kunna sägas. Därför är reglerna sådana att bara de som i de 5 senaste opinionsundersökningarna, gjorda av stora och erkända opinionsinstitut, hamnat på tio i topp-listan får vara med.

Det innebär för närvarande att dessa får vara med:


Jeb Bush 15.4 percent

Scott Walker 10.8 percent.

Ben Carson 10 percent.

Marco Rubio 8.8 percent.

Rand Paul 7.6 percent.

Mike Huckabee 7.4 percent.

Donald Trump 6 percent.

Ted Cruz 4.8 percent.

Rick Perry 3.8 percent.

Chris Christie 3.6 percent.


På ett sätt är processen rättvis. På ett annat sätt orättvis. För vad detta innebär är att Bobby Jindal, John Kasich, Lindsey Graham och Rick Santorum inte får vara med. Som onekligen är avsevärt mer politsikt kvalificerade än såväl Donald Trump som Ben Carson. Inte heller får republikanernas enda kvinna, Carly Fiorina vara med (inte för att hon bör kvoteras in förstås - men lite tråkigt ändå. Och det hade varit mycket roligare att se henne än Donald Trump).

Som tröstpris kommer de kandidater som inte får vara med i huvuddebatten att delta i en separat tillställning tidigare under dagen. Det lär dock vara en klen tröst. Lindsey Graham har protesterat genom att mana folk att skriva på ett upprop mot bestämmelserna. I ett email skrev han också att Brad Pitt - "would have a better shot of being on the debate stage than real candidates for president" eftersom rådande "criterion favors celebrities and candidates who have run previously with high name recognition."

Slutligen kan dock sägas att denna lista kan komma att förändras innan den 6 augusti, så chansen finns fortfarande för Lindsey Graham. Men så här ser det ut just nu.

Källa: McClatchy

Se även tidigare inlägg:

Amerikanska Nyhetsanalyser - Sveriges bästa rapportör om USA-valet 2016 20150323

Inga kommentarer: