lördag 18 juli 2015

Donald Trump hånar John McCain

Donald Trump har inga problem med att gå över gränser. Men denna gång har han förmodligen gått över en gräns för mycket - en gräns som knappast bör korsas om man vill driva något som ska likna en seriös presidentvalskampanj.

På ett möte i Ames, Iowa, hånade Trump krigshjälten, Arizona-senatorn och republikanernas presidentkandidat från 2008 - John McCain, med orden:

“He’s not a war hero,” said Trump. “He was a war hero because he was captured. I like people who weren’t captured.”


Trump har kritiserat McCain vid tidigare tillfällen, bl a under sitt stora möte i Phoenix, Arizona, där han kritserade McCain för dennes önskan att driva igenom en immigrationsreform.

Det är en sak. Men att kritisera McCain för dennes insats i Vietnam, där McCain satt som krigsfånge i 5,5 år i Nordvietnam i det beryktade lägret som fick smeknamnet "Hanoi Hilton”, och där McCain frivilligt valde att sitta kvar för att inte släppas i förtid bara för att hans pappa var USA:s admiral, när andra hade suttit längre - ja, det gör honom givetvis till definitionen av en krigshjälte.

Och även om immigrationsreformer inte går hem överallt bland den konservativa basen, så går McCains krigshjälte-status hem.

Det återstår nu att se om Trump sänkt sig själv i och med detta. Onekligen har han i alla fall kampanj-politiskt sett skjutit sig själv i foten. Och därtill visat upp att -han- själv saknar karaktär genom sådana uttalanden.

Nästan alla republikanska primärrivaler tog avstånd från Trumps uttalande. I synnerhet Lindsey Graham, som är en nära vän till John McCain, som tweetade:Och Jeb Bush:Rick Santorum, Ted Cruz och Ben Carson var dock mer försiktiga i sin kritik mot Trump. Santorum och Cruz försvarade McCains krigsinsats, utan att nämna Trump. Medan Carson emellertid sa:

“It depends on your definition of a war hero,”


Carson är förstås en av de minst politiska kandidaterna på spelfältet. Och att han yttrar det förmodligen mest kritiska uttalandet mot McCain, visar lite på den anti-McCain-stämning som piskats upp bland somliga konservativa grupper. En stämning de flesta kandidater har vett nog att inte låta sig sugas in i- men där Carson förmodligen läst för många "råkonservativa" böcker i kombination med hans bristande politiska erfarenhet gör att han kan göra uttalanden som dessa.

Här CBS News om uttalandet:Här också ett inslag på Fox News om Trumps uttalande:Här också en rolig tweet från Benny Johnson, från IJreview:Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Podd 92: Presidentvalet 2016 - Del 11: Donald Trump och annalkande primärvalsdebatter 20150712

Inga kommentarer: