lördag 11 juli 2015

Minnesdag över folkmordet i Srebrenica

20 år har gått sedan folkmordet i Srebrenica, i östra Bosnien-Hercegovina. 8 000 muslimer mördades av serber - i vad som var det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget. En dåd FN tog på sig skulden för att inte ha lyckats förhindra. Här reflekterar USA:s fd ambassadör till Kroatien, Peter W Galbraith över folkmordet, på CNN:



En mängd världsledare var idag samlade för minnesceremonin. Ryssland var dock inte inbjudna pg a dess vägran att benämna händelsen som ett folkmord. Allt har dock inte gått fredligt till. När Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic kom dit, överöstes han med flaskor och stenar och fick fly från platsen. Här ett klipp:



En minnesceremoni hölls dock givetvis. Här Bill Clinton, som var president under tiden för konflikterna i fd Jugoslavien:



Folkmordet i Srebrenica beskrivs ofta väldigt svartvitt. Och att det rörde sig om ett folkmord råder inga tvivel om. Här dock en norsk dokumentär om Srebrenica, där man undersöker de muslimska attacker som skedde mot serbiska byar, som också låg till grund för (men givetvis inte på något sätt legitimerade) det folkmord som sedan utfördes.

Attacker och mord, som utfördes med islamisk motivering där man specifikt mördade kristna, pg a att de var just kristna. Bland annat lät man kastrera män, som någon slags perverterad syn på omskärelse. Havande kvinnor fick kors inskurna på sina magar och somliga korsfästes. Dokumentären sändes alltså på NRK inte på Putins propaganda-kanaler, varför den torde vara ganska trovärdig:



Källor: CBS, SVD, DN, CNN, SVD, CNN

Se även tidigare inlägg:

Hillary Clinton besöker Bill Clinton-statyn i Kosovo 20101014

Bill Clinton äras med staty i Kosovo 20091129

Inga kommentarer: