lördag 25 juli 2015

Obama överväger frigivning av Jonathan Pollard

Jonathan Pollard - israelen som sitter fängslad i USA sedan 1987, för att på 1980-talet stulit amerikanska militärhemligheter för Israels räkning - som i USA betraktas som en landsförrädare (fast inte av alla, och många menar att hans 30 åriga straff var alldeles för hårt) och i Israel som en hjälte, har många gånger varit föremål för diplomatiska spel, där USA som en försonande gest mot israel övervägt hans frigivning.

Senast var i april 2014 när utrikesminister John Kerry lekte med tanken på en frigivning som en morot för att få igång de israeliska-palestinska fredsavtalen på nytt.

Nu så åter igen. I november kommer Pollard att bli benådningsbeprövad av United States Parole Commission, och Obama-administrationen tycks se fram emot ett frigivande, som en försonande gest mot Israel efter avtalet med Iran.

Vox skriver här att det uppkommande benådningsprövningen är planerad sedan länge, och inte av politisk natur. Däremot kommer förmodligen Obama-administrationen att vilja få det framställt som att de ligger bakom benådningen för att på så vis kunna framstå vänligt sinnade till Israel.

Källor: Vox, Washington Post, Fox News

Se även tidigare inlägg:

John Kerrys kollapsade försök att få igång fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier 20140405

---------

Huckabee stöder frigivande av Jonathan Pollard 20110202

Inga kommentarer: