tisdag 22 juli 2008

Obama kontra Jesse Jackson

En artikel som skildrar de stora olikheterna mellan Obama och Jesse Jackson:

Jackson var länge en amerikansk svart politisk ikon. Men han spelade - likt många svart post 1960-talsledare på den "vita skuldkänslan", genom att alltid hävda att de svartas problem existerade på grund av de vitas oförätter. Så gjorde inte Martin Luther King - men däremot gjorde många av hans arvtagare, som te x Jackson, just detta.

Obama har däremot gjort precis tvärtom. Istället för att - som de tidigare svarta politikerna (och den äldre generationen) - beskyllt de vita för dittan och dattan, har Obama betonat hur tacksam han är för att vara amerikan. Och när han talade häromveckan så sa han något som ingen svart ledare tidigare skulle kunnat tänka sig säga, nämligen att svarta fäder borde ta större ansvar. Något som fick Jackson att utbrista att han ville skära av ballarna på Obama.

Rätt komsikt kanske, men det visar också skillnaden mellan de två. Där den förra aldrig lyckats med att vinna fler anhängare en en kärna svarta - har Obama lyckats vinna miljontals vita anhängare. Och även om Obama tillhör en senare generation och till skillnad från Jackson aldrig demonstrerade tillsammans med Martin Luther King, så har han förmodligen större likheter med denne än Jesse Jackson har. Och det tycks även det Vita Amerika notera.

http://online.wsj.com/article/SB121668579909472083.html?mod=opinion_main_commentaries

Inga kommentarer: