onsdag 24 april 2013

George W. Bushs presidentbibliotek öppnar imorgon

Imorgon invigs George W. Bushs presidentbibliotek vid Southern Methodist University i Dallas, Texas. Alla nu levande presidenter kommer att närvara och otaliga andra specialinbjuda gäster. Den 1 maj hålls sedan en invigning också för allmänheten.

Genom presidentcentrets invigning har George W. Bushs presidentskap också hamnat i fokus i de senaste dagarnas amerikanska skriverier. Här en artikel i Washington Post, där Stephen F. Knott konstaterar att Bushs kritiker varit alldeles för snabba med att döma Bushs presidentskap. Och här en artikel i New York Times om hur Bush med sitt presidentbibliotek vill låta besökarna själva bedöma de beslut han fattade. Och här en intervju Bush själv gjorde häromdagen med USA Today, där Bush förklarar att han inte har något behov av att försvara sig; "I did what I did and ultimately history will judge." Och här en artikel i National Journal om hur Bush förvisso återigen hamnat i det politiska rampljuset genom sitt presidentcenter, men att han likväl föredrar andra hobbies än politik. Och här ytterligare en artikel i National Journal där journalisten Ron Fournier konstaterar att även Bushs kritiker måste erkänna att Bush var en bra person. Och i USA Today häromdagen skrev Bushs kampanjmanager från 2004, Ken Mehlman om hur Bush lyckades med det republikanerna idag önskar att de kunde lyckas med: vinna latinos. Och här en artikel i Los Angeles Times om hur Bush och hans anhängare nu har chansen att lyfta fram Bush i ett välvilligt ljus. Och här en artikel hos NBC News om hur ett tudelat presidentskap träder fram. Joan Walsh menar dock i Salon att Bush inte kommer att lyckas med någon pr-come-back.

Själv är jag som bekant en stor fan av George W. Bushs presidentskap, som jag följt i princip dagligen från början till slut och som jag också arbetar på ett bokmanus om. Och för er intresserade av vad Bush haft för sig sedan han lämnade Vita Huset i januari 2009 rekommenderas min Newsmill-artikel: George W. Bush - tiden efter Vita Huset, som skrevs 2011 men fortfarande håller, då Bush gjort i princip samma saker sedan dess som jag i artikeln beskriver.

När bygget av Bushs presidentcenter började, satte man upp en webcam på arbetsplatsen som gjorde att man kunde följa arbetet live. Här är en 2 minuters sammanfattning av byggarbetet - en försmak av morgondagen:Se även tidigare inlägg:

Obama om Bush, hustru och döttrar 20130424

Ökat stöd för George W. Bush 20130424

Inga kommentarer: