söndag 4 augusti 2013

DEF CON 2013 - och USA:s önskan att nå ut till hacker-communityt

I år firar hacker-konferensen DEF CON 20 år i Las Vegas. Konferensen är en av de största hacker-konferenserna i världen, och trots den otroligt låga relation som nu råder mellan USA:s regering och hackers världen över, så har USA likväl försökt nå ut till hacker-communityt, och förra året var NSA:s chef Keith Alexander dess huvudtalare (där han bland annat förnekade att USA bedrev massövervakning).

Alexander talar inte på årets DEF CON-konferens, däremot talade han i torsdags på Black Hat-konferensen, också den i Las Vegas, inför en samling säkerhetsexperter och hackare, där han blev utbuad och fick ägg kastade mot sig när han manade de församlade att försöka acceptera NSA.

Här rapporterar Fox News om dessa saker:



Och här är Keith Alexanders tal på Black Hat (häcklandet börjar 38:30 in)



Här är också en 20-minuters preview av en dokumentär från i höstas om DEF-CON-konferensen:



USA behöver skapa goodwill bland hacker-rörelserna runtom i världen, något man under lång tid dock misslyckats kapitalt med genom åratal av hetsjakt mot fildelare, nedstängningar av sajter som Megaupload, vansinniga juridiska processer mot icke-terroristiska hackare och besattheten av att jaga läckor som om dessa vore fiender i likhet med sovjet-kommunister och Al Qaida-medlemmar.

Gapet behöver dock överbryggas - inte bara för att USA behöver hackerrörelsens frontline-kunskaper, utan också för att USA om de bara lyckades få lite vettigare syn på friheten på Internet också vore den bästa av försvarare av den teknologi som idag är global, men som likväl uppfanns i USA, och vars främsta innovationer fortfarande är amerikanska.

USA har faktiskt haft ett guldläge som ingen annan nation (inklusive Kina) att skapa en unik relation med en ung nät/hacker-generation över hela världen (ungefär som amerikanska bilar för en si så där 60 år sedan gjorde att mängder av européer kom att fascineras av USA och den amerikanska bilkulturen) - en relation som idag skulle ha gagnat USA enormt. Någon sådan relation byggde man dock inte och dagens nät/hacker-rörelser alltifrån Anonymous till Wikileaks (och givetvis så gott som samtliga svenska IT-innovatörer) är istället överlag ganska anti-amerikanska och definitivt inga anhängare av någon form av amerikansk utrikes- eller säkerhetspolitik.

Det finns dock goda anledningar för hacker-världen och vår tids IT-generation att inte köpa alla nätkonspirationsteorier om den amerikanska regeringens ondskefulla världsherraväldeplaner - precis som det finns goda anledningar för den amerikanska regeringen att inte bemöta hacker-världen med klumpiga medeltidsmetoder där man terroriststämplar tonåriga datanördar eller pådyvlar absurda straff mot fildelare etc.

En ömsesidig mark behöver nås - och USA:s regering är den som både bör och som har möjlighet att på allvar ta de stora och viktigaste stegen. Beklagligt är dock att Obama-administrationen, som gjorde någon slags grej av att vara en "modern"/IT-medveten administration, inte gjort ett dyft för saken.

PS. Ett längre inlägg med några reflektioner kring detta följer.

Se även tidigare inlägg:

Manning orsakade USA väldigt små skador 20130801

Inga kommentarer: