måndag 11 oktober 2021

Podd 1408: Är USAs Libertarian Party representativt för libertarianer?

Podd 1408. Ronie Berggren samtalar med den svenske libertarianen Joakim Jacobsson om USA:s Libertarian Party och den libertarianska rörelsen i Sverige.



STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER.

Alla avsnitt hittas i poddarkivet.

2 kommentarer:

Kapitalist sa...

Klaus Bernpaintner, Sveriges ende uttalade libertarian missade ni helt och hållet. "Hanif Bali"??? Vad ett enda sak skulle kunna vara libertarianskt med honom??? Helt psyksjukt i huvet av er! Varför lyssnar jag ens på ert totalt obildade inbillade trams!?? Jag menar, nu är ni ju RIKTIGT dragna. Helt bortom hörbarhet.

Och Ron Paul är ju förlossningsläkare och har förlöst tusentals barn utan betalning. Det är så välfärd för de fattiga fungerar i frihetens värld där alla helt enkelt avstår från att använda våld mot varandra (som vi ju alla alltid gör i vänskapen, familjerna, företagen ,föreningarna, marknaderna). Jättekonstigt att någon som här låtsas bedriva en podcast om libertarianism helt och hållet saknar koncept, bildning och kännendom om vad libertarianism är för någonting. Riktigt konstigt! Vem är du egentlige, Berglund, vems ärenden går du här när du ljuger om och förtalar libertarianismen?

Varför kan du inte öppet erkänna att du är en vänsterborgare och sluta ljuga om att du har någon som helst gillande för någonting som är vare sig frihetligt eller konservativt. "Konservativ podcast", well up my ass! Du är en feg svennesosse som förespråkar svennesosseri. Lycka till! Det har ju gått bra hittills, eller hur?

Du är på riktigt hårt minuskurs i ditt låtsastänkande nu.

Joakim sa...

Hej där! Intervjupersonen här. Klaus Bernpaintner är inte alls Sveriges ende uttalade libertarian, och jo jag nämnde visst honom vid namn. Jag sa att han ledde svenska Misesinstitutet och även var med i det nya projektet Folkungen. Även Ron Paul försvarade jag och sa att hans antikrigsinställning är väletablerad bland oss libertarianer.

Ronie hade fördomar om libertarianer, men lät mig bemöta dem. Jag gav honom delvis rätt och delvis fel eftersom vi libertarianer har just de inre stridigheter som jag beskrev, och jag tog upp just Klaus två projekt som exempel att följa om man vill slippa det intryck som Ronie fick av libertarianer. Alla libertarianer kan inte samarbeta, det var därför jag drog en liknelse om katter i en kartong. Libertarianer måste även dela värderingar och världsbild utöver libertarianismen för att kunna samarbeta.

Hanif Bali var det Ronie som nämnde, inte jag. Jag sa istället att Moderaterna inte är libertarianer någonstans. Ronie är själv ingen libertarian alls, han är neokonservativ och väldigt positiv till den amerikanska federationen medan många amerikanska libertarianer hellre skulle vilja avveckla den eller åtminstone bryta sig ur den. Jag är inte amerikan, men jag hade också velat det om jag bodde där. Jag är kanske den enda libertarianen som han någonsin har intervjuat. Anser du att det är fel av honom att intervjua människor vars ideologi han själv inte delar? Utan mig hade du aldrig hört någon fördjupning alls om libertarianismen i Amerikanska nyhetsanalyser.