lördag 23 januari 2010

Marc Thiessen om CIA, waterboarding och terroristhotet

Tidigare president George W. Bushs talskrivare Marc Thiessen har skrivit en bok vid namn "Courting Disaster: How the CIA Kept America Safe and How Barack Obama Is Inviting the Next Attack" om hur CIA tack vare deras tuffa förhörstekniker som Waterboarding effektivt skyddade USA från terroristattacker. Här intervjuas han av Sean Hannity i en mycket intressant intervju, där han berättar om bakgrunden till boken, och att agenterna som förhörde Al Qaida-fångarna var allt annat än sadister.Marc Thiessens bok verkar vara alldeles förträfflig. Jag själv hade skippat slutet av titeln "...and How Barack Obama Is Inviting the Next Attack", eftersom jag är helt säker på att Obama gör allt han kan för att förhindra nya attacker.

Det betyder dock förstås inte att Obama gör allt han skulle ha kunnat göra - och det är också förmodligen det titeln syftar på. Detta beror förstås i sin tur på att Obama-administrationen har en annan definition på vad som är tortyr eller ej. Bush-administrationen sa konsekvent att de inte torterade, Obama-administrationen säger samma sak, med skillnad för att de sänkt ribban för vad som räknas som tortyr och förbjudit waterboarding - den teknik som fick störst kritik.

Marc Thiessen tar dock upp en mängd viktiga saker i klippet ovan - saker som sällan framkommer i den allmänna debatten om ämnet. Här i Sverige är debatten än mer enkelspårig - och en artikel att rekommendera, som utgår från de offentliggjorda förhörsdokuments om Obama-administrationen förra året släppte fria, och som Thiessen i intervjun ovan också hänvisar till, är min artikel "Felaktig svensk rapportering om CIA:s förhörsdokument" från den 30 maj 2009. En artikel som utifrån dokumenten beskriver metoderna i fråga.

Se även tidigare inlägg:

50 GITMO-fångar får spärras in på obestämd tid 20100123

John Yoo hos Jon Stewart 20100113

Felaktig svensk rapportering om CIA:s förhörsdokument 20090530

Inga kommentarer: