onsdag 20 januari 2010

Scott Brown vinner i Massachusetts

När detta skrivs är 89% av rösterna i Massachusetts räknade - och Scott Brown leder med 52% mot Martha Coakleys 47%. Det innebär att Scott Brown har vunnit senatsvalet i Massachusetts, oavsett vad det exakta slutresultatet blir. En dryga timme efter att vallokalerna stängde så ringde Martha Coakley till Brown och erkände sig besegrad.

Det är svårt att överdriva vilken enorm seger detta är för Republikanernas del: en seger i en av USA:s mest liberala delstater, där "Ted Kennedys senatsplats" som hållits av Demokrater i nästan femtio år nu tagits över av republikansk nykomling.

Det är heller inte att ta i för mycket med att konstatera vilken enorm förlust detta är för Demokraternas- och president Obamas del: president Obama behövde se Martha Coakley vinna för att kunna bygga en säker Demokratisk koalition för att få igenom sin stora sjukvårdsreform. Ingen väljare var okunnig om detta. Scott Brown kampanjade dock aktivt mot Obamas reform och förklarade att om han vann så skulle han i denna fråga utgöra Republikanernas fyrtioförsta röst - med makt att sätta stopp för Demokraternas agenda. Det var en direktkonfrontation med Obama - och en konfrontation Obama förlorade.

Slutligen är det svårt att inte tycka rätt person segrade. Martha Coakley personligen förtjänade inte att vinna över Scott Brown. Hennes kampanj var oengagerad och hon tog väljarna för givna. Hennes personlighet torr, och somliga saker hon uttalade sig om var helt uppenbart okunnig om. Men det Demokratiska partiet i Massachusetts förtjänade minst lika mycket de en förlust. Det var dessa som 2004 drev igenom en lag om att specialval skulle hållas när en sittande senator av någon orsak lämnade sin plats. En lag man drev igenom när senator John Kerry kampanjade till president 2004, och man var så säker på att han skulle besegra president Bush att man instiftade lagen för att dåvarande republikanske guvernör Mitt Romney inte skulle tillsätta en republikansk senator i Kerrys ställe när denne blivit president. Det var såväl ett högmodigt som ett partiskt politiskt rävspel. De grävde en grop för andra, men som de me Martha Coakleys förlust själva trillade i.

Det kommer nu att bli otroligt intressant att följa utvecklingen både gällande sjukvårdsreformen och hur de diverse moderata Demokraterna i kongressen positionerar sig inför andra frågor nu när kampanjplanerna inför höstens kongressval börjar smidas på allvar. Nästan säkert så kommer Republikanernas seger i Massachusetts att innebära att Demokraterna i kongressen hädanefter inte längre kommer att vara lika samarbetsvilliga med sin liberale president och partiledare.

Källor: New York Times, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Jon Stewart om valet i Massachusetts 20100119

Inga kommentarer: