söndag 10 januari 2010

CIA-mördaren svär hämnd på video

Den 33-årige jordanske mannen Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi - som arbetade för CIA i Afghanistan, men var en dubbelagent - och som i ett självmordsdåd mördade 7 CIA-agenter den 30 december, spelade innan dådet in en video som nu offentliggjorts. I videon förklarar han att han vill hämnas Pakistans tidigare talibanchef Bailtullah Mehsud, som dödades av amerikanska missiler i augusti 2009, och säger bl a:

"We say that we will never forget the blood of our Emir (leader) Baitullah Mehsud, God's mercy on him. To retaliate for his death in the United States and outside the United States will remain an obligation on all emigrants who were harbored by Baitullah Mehsud."


CNN har här ett inslag om videon:



Som indikeras i CNN-klippet så visar detta att det inte råder någon skillnad mellan talibanerna i Afghanistan och dem i Pakistan. Lika lite råder det någon skillnad i praktiken mellan Al Qaida och talibanerna. Därför går det inte heller att göra någon distinktion mellan dessa. I sitt tal direkt efter terrorattacken den 11 september 2001 sa president Bush följande:

"We will make no distinction between the terrorists who committed these acts and those who harbor them."


Det är ett utmärkt strategiskt förhållningssätt till talibanerna och Al Qaida. Vad som främst skiljer talibanerna från Saudiarabien är inte i första hand teologi (åtminstone inte ur ett västerländskt perspektiv och utifrån de frågor vi anser vara viktiga), utan snarare det faktum att talibanerna härbärgar Al Qaida - något Saudiarabiens regering inte gör. Därför bör i talibanernas fall det heller inte göras någon distinktion mellan dem och al Qaida - medan den distinktionen kan göras mellan Al Qaida och Saudiarabien.

Källa: McClatchy

Se även tidigare inlägg:

Dubbelagent dödade CIA-agenter 20100105

Pakistans talibanchef dödad 20090807

Inga kommentarer: