torsdag 4 mars 2010

DN om republikanernas obstruktionstaktik

DN har här en artikel om Obamas maning om en snar sjukvårdsreform. DN som många gånger väldigt länge har rapporterat tämligen ensidigt om amerikansk politik, har under det senaste året bättrat sig rejält - men i denna artikel återfaller de i sina gamla spår. Artikeln börjar med att förklara hur Obama med sitt direktsända tv-möte misslyckades med att jämka samman de båda sidorna, och att han nu istället försöker ge direktiv. Artikeln förklarar sedan på slutet vad det stora problemet för Obamas reform är för något, och skriver följande:

"Genom att Demokraterna nyligen förlorade sin 60-mandatsmajoritet i senaten, då den i fjol avlidne senatorn Ted Kennedy otippat ersattes av en Republikan, kan den republikanska oppositionen blockera en omröstning. Barack Obama har tidigare uppmanat den republikanska oppositionen att överge sin obstruktionstaktik och stödja hans nya förslag, som för 950 miljarder dollar över en tioårsperiod ska ge de 31 miljoner amerikaner som i dag står utan försäkringsskydd rätt till sjukvård."
[fetstil tillagd]

Republikanernas makt i kongressen är den svagaste makt något parti haft på årtionden. Fram till den 19 januari 2010 hade de förövrigt ingen makt alls. Den 19 januari vann dock republikanen Scott Brown, som det hänvisas till i artikeln, senator "Ted Kennedys senatsplats" (en plats Brown dock upplyste alla sina väljare inte tillhörde Kennedy, utan folket i Massachusetts). Under hela 2009 så hade dock republikanerna ingenting alls att säga till om. Orsaken till att hela 2009 gick till spillo utan någon reform berodde således inte på någon republikansk obstruktionstaktik (även om de tveklöst förde en sådan genom att utföra politiskt maktlösa protester) utan på moderata demokrater som inte stödde Obamas då mycket mer vänsterradikala förslag, än det förslag som nu föreligger.

Nu när Obama bestämt sig för att försöka med reconcilliation-processen, som bara kräver 51 röster, så är republikanerna återigen överflödiga (vilket är vad hans tal handlar om, vilket inte nämns i artikeln). Och om reformen misslyckas så kommer det helt och hållet att bero på demokrater (och anti-abortdemokraterna i representanthuset kommer förmodligen i sådana fall att utgöra en viktig faktor) - inte på republikaner. DN:s bild av att det skulle vara republikanerna som nu (i synnerhet nu när Obama nöjer sig med den enkla majoritetsvägen) står i vägen för en sjukvårdsreform är alltså en extremt förenklad och därför felaktig bild av saken.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Obama gör en sista maning om sjukvårdsreform 20100304

DN: F 22-planen och the-military-industrial-complex 20090722

DN ger missvisande beskrivning av Republikanerna 20090514

DN ger sansad skildring av läget för Obamas stimulanspaket 20090212

Inga kommentarer: