lördag 6 mars 2010

Den våldsamma konspirationskulturen

Den 36-årige John Patrick Bedell öppnade i torsdags eld mot två poliser utanför Pentagon och sköts i eldstriden själv ihjäl. FBI avskriver kopplingar till islamistisk terrorism - däremot var Bedell starkt influerad av anti-regeringsbaserade konspirationsteorier. MSNBC beskriver här händelsen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här samtalar Chris Matthews med tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Roger Cressey om dådet och den bakomliggande konspirationskulturen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det här är dock inte det första dådet av liknande slag detta år. I mitten av februari flög den 53-årige programmeraren Joseph Stack in med sitt flygplan i en skattekontorsbyggnad i Austin, Texas - på ett sätt som förde tankarna direkt till 9/11-attacken. Stack var även han inspirerad av konspirationsteorierna på högerkanten, något han uttrycker i ett självmordsbrev som inleds "If you’re reading this, you’re no doubt asking yourself, “Why did this have to happen?” - varpå han sedan förklarar orsakerna till sitt agerande.

MSNBC beskriver här den händelsen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här diskuterar Chris Matthews även det dådet:


Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Att konspirationsteorier så som de som dessa personer påverkats av kan vara samhällsfarliga bevisas av dåden ifråga. Det gör det förstås så mycket viktigare att bemöta sådana teorier seriöst. För även om teorierna i sig själva är verklighetsfrånkopplade, så utgör de likväl ett verkligt problem när de blir den verklighet som dess anhängare agerar utifrån. För att göra detta krävs dock en seriös förståelse av ämnet - en förståelse allt för få politiker och människor i allmänhet har. Det är emellertid en förståelse som behövs om den våldsamma konspirationskulturen ska kunna motverkas.

Källor: MSNBC, USA Today

Se även tidigare inlägg:

TV 4 fortsätter att granska "Sanningsrörelsen" 20091109

9/11-konspirationer populära i Sverige 20091101

The Obama Deception 20090822

Hatgrupperna växer i USA 20090611

Svensk Riksdagsman kräver sanningen om 9/11-attacken 20090511

Bush och 9/11 i en värld av konspirationer 20081219

Inga kommentarer: