fredag 5 mars 2010

Obama och kongressen oense om Armenien

Synen på folkmordet i Armenien är en av de frågor som många menat på ett av de tydligare sätten beskrivit skillnaden mellan Obamas retorik och praktik. Som presidentkandidat lovade han att beteckna den historiska händelsen som just ett folkmord - som president har han däremot undvikit frågan, och när kongressen i dagarna planerade att rösta igenom en lag som stämplar händelsen i Armenien som just ett folkmord, så lobbade Obama-administrationen aktivt emot, och i onsdags ringde president Obama Turkiets president Abdullah Gul och förklarade att hade manat kongressrepresentanterna att överväga den potentiella skada som skulle kunna förorsakas den turk-armeniska normaliseringsprocessen.

Trots detta röstade dock Representanthusets House Foreign Affairs Committee, med 23 mot 22 röster igenom att stämpla händelsen som ett folkmord, något som nu fått Turkiet att dra hem sin ambassadör för överläggningar. Något Turkiet dock gjort också vid tidigare tillfällen när kongressen varit nära att rösta igenom liknande resolutioner. Omröstningen i utrikeskommittén öppnar upp för en omröstning i hela Representanthuset.

Howard Berman (Demokrat, Kalifornien) sa om saken:

“At some point, all nations must come to grips with their own history and that’s all we ask of Turkey,”


Det är dock mycket som står på spel, och Turkiet har gett USA skarpa varningar om dessa låter resolutionen gå igenom och sa att det kunde "affect our cooperation on a wide common agenda with the United States,"

Det samarbetsområde som stod i störst fara 2007 - när ett liknande förslag togs upp - var att Turkiet hotade att begränsa det amerikanska luftrummet över landet, vilken i sin tur hotade USA:s krig i Irak, något president Bush då varnade kongressen för, och förslaget tynade strax bort.

President Obama talade dock tydligt under sin kampanj 2008 om vikten av att kalla händelsen för folkmord. En förklaring till den nya inställningen gavs dock av Hillary Clinton - som under sin kampanj också menade att händelsen skulle beskrivas som ett folkmord - som dock nu förklarade att hon och Obamas nya inställning beror på att försöken att normalisera relationen mellan Turkiet och Armenien verkar vara på väg att bära frukt. Något som kanske är sant i hennes fall, men för Obamas del så var han precis lika ovillig att beteckna händelsen som ett folkmord förra året. Vilket förstås är förståeligt, eftersom relationen med Turkiet är av stor strategisk vikt för såväl USA:s krigföring i Irak, och nu än mer, Afghanistan. Problemet är således inte Obamas beslut, utan att han gjorde så storslagna löften i frågor där han som presidentkandidat saknade förståelse för den politiska verkligheten.

Källor: The Hill, Washington Post, BBC, New York Times,

Se även tidigare inlägg:

Obama söker mellanväg i Armenienfrågan 20090425

Inga kommentarer: