onsdag 2 mars 2011

Jemens farligare revolution

Revolutionerna i mellanöstern avlöser varandra i sådan takt att det är svårt att hänga med i alla och svårt att fortsätta hänga med i vad som händer i ett specifikt land när nyheterna snabbt gått vidare till nästa land.

Överlag rör det sig dock om genuina demokratirörelser - som möjligtvis riskerar att kapas av islamister på samma sätt som Iran 1979 - men som i grunden startades inte av dessa utan av demokratianhängare. Ett undantag kan dock var Jemen, där Al Qaidas inflytande riskerar att bli mycket stort, och där röster tydligt höjs för skapandet av en islamisk stat.

I landet har Abdul Majid al-Zindani - som en gång var Usama bin Ladens mentor - höjt krav på en islamisk stat. Vaktad av män med AK-47:or talade han inför tiotusentals anti-regerings-demonstranter och förklarade:

"An Islamic state is coming", varpå somliga i hopen ropade "Gud är stor!"


USA är oroade över utvecklingen i Jemen - ett land där Al Qaida utgör ett stort hot. Garry Reid vid Pentagon, förklarade för New York Times att de inte såg någon annan tänkbar ledare än president Ali Abdullah Saleh, som samarbetat nära med USA i kampen mot Al Qaida.

“In my view, it’s the best partner we’ll have, and hopefully it will survive,” sa han.


Gregory D. Johnsen - professor vid Princeton Univeristy - och expert på Jemen - förklarade att Al Qaida inte var tillräckligt starka för att över landet, däremot kunde inflytandet öka drastiskt och i Jemen var de islamistiska krafterna mycket starkare än i de flesta andra länder:

“In a year, that could open the way for Al Qaeda to say, ‘You tried Saleh, you tried democracy, now you have to try the way of the prophet and the rule of Shariah law,’ ”


Han förklarade också att Jemen skiljer sig drastiskt från Hosni Mubaraks Egypten, där det fanns en militär struktur oberoende av ledaren. Så är inte fallet i Jemen - och om Saleh-regimen faller så kommer många strukturer med den att falla.

Christopher Boucek - också expert på Jemen - kommenterar här situationen i landet på Fox News:



Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Jemens president lämnar sin post 2013 20110202

Kriget mot terrorismen i Jemen 20110129

-------

Libyen allt närmare inbördeskrig 20110302

Inga kommentarer: